Halálos ítélet istenkáromlás miatt Mauritániában

Örömünnepet ült a lakosság egy része abban a kisvárosban Mauritániában, ahol halálra ítéltek egy fiatalembert, mert az interneten “bírálta Mohamed prófétát”. Ez az első halálos ítélet istenkáromlás miatt Mauritániában, ahol érvényben van ugyan a sária, de legszigorúbb törvényeit évtizedek óta nem alkalmazzák.

A fiatalember elájult amikor a bíróság kimondta a halálos ítéletet. Felmosták és visszavitték a cellájába. A per során nem vallotta magát bűnösnek. Elmondta, hogy írása, mely csak rövid ideig volt olvasható a világhálón, nem Mohamed prófétát bírálta hanem azt, hogy törvényeit a mai társadalomra nem megfelelően  alkalmazzák, és emiatt az emberek egy része feneketlen nyomorban él Mauritániában. Ebben az észak-nyugat afrikai országban még mindig van rabszolgaság, és a lakosság nagy része a létminimum közelében vegetál.

Az iszlamista terrorizmus fenyegeti az ország rendjét, ezért érvényben van a halálos ítélet, de ezt nem alkalmazták 1987 óta. Kivégzik-e az istenkáromlás miatt halálra ítélt Mohamed Cheik Ould Mohamedet? Ez aligha valószínű, de az élete a jövőben egyáltalán nem lesz biztonságban Mauritániában. Ilyen esetekben ugyanis gyakran előfordul, hogy a vallásos lakosság a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást, és leszámol az “istenkáromlóval”. A hivatalból kirendelt ügyvédek közölték: fellebbeznek az ítélet ellen, amely halálbüntetéssel sújtott egy fiatalembert “istenkáromló írás közzététele miatt” Mauritániában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez