Franciaország hazahívta római nagykövetét, mert Róma a sárga mellényeseket támogatja

Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes találkozott a francia sárga mellényes mozgalom vezetőivel és együttműködést ajánlott nekik a liberális gazdasági reformokkal szemben. Ez kicsapta a biztosítékot Párizsban, ahol konzultációra hazahívták Franciaország római nagykövetét.

Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes, aki a baloldali populista mozgalom, az Öt csillag vezére, levelet küldött a párizsi Le Monde-nak, melyben megindokolta: miért is támogatja a sárga mellényesek mozgalmát Franciaországban?

Macron liberális reformjai ellen van a populista kormányzat Rómában 

Luigi di Maio miniszterelnök helyettes emlékeztet arra, hogy már 2016-ban is felkereste a párizsi nemzetgyűlést. Ott ugyanis épp azt a munkaügyi törvényt vitatták meg, mely rugalmasabbá tette a munkaerő-piacot, de azon az áron, hogy csökkentette a munkavállalók jogait. Francois Hollande elnök kormányában Emmauel Macron gazdasági miniszter volt. Azután új mozgalmat szervezett és megnyerte az elnökválasztást. Tovább akart lépni a liberális reformok útján, de ezt a sárga mellényes mozgalom elutasítja. Hetek óta tüntetnek a tervezett reformok ellen. Macron elnök a reformok egy részét visszavonta ugyan, de hangsúlyozza: Franciaország versenyképessége érdekében szükség van a változásokra. Németországban, ahol már végrehajtották a reformokat, csak fele akkora a munkanélküliség, mint Franciaországban.

Ezzel szemben Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozza, hogy számára mindig iránymutató volt Franciaország szociális törvénykezése, a munkavállalók jogainak védelme. Pontosan erre törekszik Olaszországban is az Öt csillag mozgalom. Kormányzati partnere, a szélsőjobboldali populista Liga ugyanezt az álláspontot vallja ebben a kérdésben: vezére, Matteo Salvini ugyancsak támogatja a sárga mellényesek mozgalmát és szemben áll Macron elnök reformjaival.

Már nem a jobboldal-baloldal megkülönböztetés számít, hanem az, hogy ki milyen viszonyban áll a globalizációval? – hangsúlyozza Luigi di Maio, aki levélben indokolta meg a Le Monde című párizsi lapban, hogy miért is támogatja a sárga mellényesek mozgalmát Párizsban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez