Újra elnöknek jelölték a 82 éves Bouteflikát Algériában

A függetlenségi harc veteránja húsz éve áll az ország élén. Most ötödször pályázik az elnöki posztra és aligha kérdéses, hogy el is nyeri azt. Mögötte áll ugyanis a hadsereg és a titkosszolgálat, melyek a függetlenség kikiáltása óta irányítják az észak-afrikai országot.

Abdelaziz Bouteflika 1937-ben született a ma Marokkóhoz tartozó Oujda városában. Már 1956-ban bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba, mely kivívta Algéria függetlenségét. Ezt Franciaország csak igen nehezen adta meg, mert Algéria volt az első francia gyarmat Afrikában, ahol több mint egymillió európai telepes élt. De Gaulle elnök ellen merényletet is elkövetett a szélsőjobboldal, hogy megakadályozza Algéria függetlenségét.

Abdelaziz Bouteflika kezdeti pályafutásának csúcsa a diplomácia irányítása volt azokban az időkben amikor Algéria az el nem kötelezett mozgalom egyik fontos szereplője volt. 1999-ben választották meg az ország elnökének.

Jelenleg alig képes ellátni az elnöki funkciót 

Abdelaziz Bouteflikának több agyvérzése is volt. Életét francia kórházakban megmentették, de beszédképessége jelentősen megromlott. Gondot jelent számára az írás és olvasás is. A hadsereg és a titkosszolgálat mégiscsak őt támogatja, mert ily módon ugyanaz az elit csapolhatja meg az államkasszát, mint eddig. Algéria olaj- és földgáztermelő állam. A bevételeket az elit jórészt magának tartja meg, miközben a gyorsan szaporodó lakosság életszínvonala stagnál vagy csökken. Ilyen körülmények között nem lelkesedés, hanem inkább beletörődés fogadta Algériában azt a bejelentést, hogy újra a súlyosan beteg Abdelaziz Bouteflikát jelölik államfőnek az észak-afrikai országban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez