Ayotzinapa, ahol idén nincs karácsony

Míg Latin-Amerika-szerte tűzijátékok fénye mellett ölelkeztek december 24-ének éjjelén a családok, és a sült pulyka ínycsiklandó illata lengedezett a tehetősebb barriókban, addig a szeptember 26-án eltűnt 43 ayotzinapai diák szülei a mexikói elnök rezidenciája előtt demonstrálva töltötték a szentestét.

“Se karácsony, se újév! Élve vitték el őket, élve akarjuk vissza gyerekeinket” – hangzott a fiaikat immár hónapok óta hiába kereső szülők kórusa az eső és a hideg ellenére Enrique Peña Nieto mexikói államfő rezidenciája előtt. A demonstrálók egy része a német nagykövetség előtt is tüntetett, mivel a Die Zeit és a TAZ szerint a diákok elleni támadásokban a német Heckler&Koch fegyvergyár, G36-os gépkarabélyait is bevetették az igualai rendőrök.

Talán már a családtagok is tudják, hogy vajmi kevés esély mutatkozik arra, hogy élve kerüljenek elő gyerekeik. Ennek ellenére képviselőjük, Felipe Cruz hangsúlyozta, hogy ha az eltűnt diákok szülei számára idén nem lesz karácsony, úgy a kormány és az államfő sem ünnepelhet nyugodtan családja körében, amíg nem derül fény a szeptemberben eltűnt diákok sorsára.

“Számunkra idén nincsen karácsony, hiszen több tucat család várja haza gyerekeit. Hogyan is mondhatnánk: “Boldog karácsonyt”, ha szívünket kétségbeesés és fájdalom szorongatja?” – fejtette ki Cruz.

A hozzátartozókat képviselő szóvivő azt is világossá tette, hogy a 43 diák eltűnéséért egyértelműen a mexikói állam felelős, mivel rendőrség és a hadsereg adta át a diákokat a Guerreros Unidos-kartell bérgyilkosainak, és tették mindezt José Luis Abarca, Iguala polgármesterének utasítására. A nyomozati munka során feltárt vallomások és az Iguala környékén talált számtalan tömegsírból előkerült maradványok arra engednek következtetni, hogy az ayotzinapai tanárképző tüntető tanulóira szeptember 26-ról 27-re virradó éjszaka a helyi rendőrség nyitott tüzet. A támadásban 6-an rögtön életüket vesztették, 25-en megsérültek, 43 menekülő diákot pedig a rendőrök elfogtak. Őket később minden bizonnyal a környékbeli Cocula szeméttelepén a kartell bérgyilkosai lemészárolták, majd elégették a holttesteket.

A hozzátartozók továbbra is kétségbe vonják az incidensről napvilágot látott hivatalos verziót, annak ellenére, hogy a coculai szeméttelepen fellelt csontok között az Innsbrucki Egyetem szakértői minden kétséget kizáróan azonosították az egyik diák, Alexander Mora Venacio maradványait.

Úgy tartják, hogy a remény hal meg utoljára, és így van ez az eltűnt fiatalokat kereső hozzátartozók esetében is. Amíg be nem bizonyosodik, hogy gyerekeiket megölték, a szülők továbbra is bíznak abban, hogy élve kerülnek majd elő a diákok, ezért döntöttek úgy, hogy a szentestét az elnöki rezidencia előtt töltik, válaszokat követelve.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez