Nők az ISIS legjobb propagandistái

Legelőször mindenki azt feltételezte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet csak szexre és a „nővásárok” miatt toboroz nőket az interneten. Azonban a legutóbbi riportok és beszámolók szerint nem ez az elsődleges cél,

„Vanessa azt mondta nekem, hogy főz a férjére és annak harcostársaira, miközben többi nyugati országokból származó muszlim nővel él együtt egy “speciális kollégiumban”. Ezekben olyan nők laknak, akik a családalapítás és fenntartás miatt vannak ott, s nem úgy bánnak velük, mint a rabszolgákkal” – nyilatkozta az al-Monitornak egy Hollandiában élő édesanya, akinek a tizenkilenc éves lánya még augusztusban csatlakozott a „kalifátushoz”.

A család hónapokig nem tudta feldolgozni ezt, s a lányukkal is csak decemberben tudták újra felvenni a kapcsolatot, aki azóta mindig beszámol a mindennapi életéről Szíriában. A holland hatóságok is megkeresték a szülőket, akik szerint a lány által küldött üzenetekből pontosan leszűrhető, hogy a terrorista szervezet miképp bánik a nőkkel és milyenek a nők mindennapjai.

„A dzsihadisták szolgálatába álló nők a legjobb propagandisták. Úgy állítják be az egész Iszlám Államot, mint egy Disneylandet a szélsőségesek számára”

mondta egy holland katonai szakértő, miután megvizsgálták Vanessa üzeneteit. Szerinte azelőtt soha nem volt ilyen könnyű dolga egy radikális szervezetnek, mint most, hogy népszerűsítése magát és embereket toborozzon.

Az Iszlám Állam  nagy hangsúlyt fektetett a női “toborzókra”, akik képesek gyakran még a férfiakat is rávenni arra, hogy költözzenek a “kalifátusba” és vegyenek részt a “szent küldetésben”. A női toborzótisztek Facebookon és Twitteren képeket osztanak meg a „bőséges lakomákról, amelyeket a családjuknak rendeznek, A közösségi oldalakon keresnek meg fiatal lányokat és népszerűsítik az ISIS által nyújtott előnyöket, valamint blogokat is vezetnek, ahol bemutatják a mindennapjaikat. Ezenkívül válaszolnak minden kérdésre és segítenek megtervezni az utazást is.

A dzsihadista toborzóasszonyok „kalandos életet” ígérnek azoknak, akik esetleg egy kis izgalmat keresnek. Nem egy nőt fényképeztek le egy AK-47-el vagy bármilyen más fegyverrel a kezében, mivel ez „alapkiképzésnek” számít náluk. Ápolói és orvosi feladatokat ajánlanak fel nekik akár a frontvonalakon is, saját testőrökkel.  A “legextrémebbek” azok a képek voltak, amelyeken nők robbantómellényt viselnek és úgy mutogatják, mint a „legtökéletesebb ruhadarabot, amit egy asszony a férjétől kaphat”.

A toborzónők nem csinálnak titkot abból sem, hogy mi vár azokra a nőkre, akik csatlakoznak hozzájuk és milyen büntetésekre számíthatnak, ha megsértik az előírásokat. A frissen megérkezett lányokat és nőket legelőször elviszik egy rövid „ideológiai továbbképzésre”, ahol megtanítják, hogyan kell viselkedni és öltözködni a „kalifátusban”. Az órákat nem férfiak, hanem nők tartják, akik gyakran sokkal szigorúbban viselkednek, hogy így „kiirtsák a nyugati dekadencia minden formáját”. Ráadásul a nőknek még saját vallásrendőrségük is van, mint a Khansaa Brigád, amelynek tagjai az ellenőrzik, hogy a nők betartják-e a vallási előírásokat. Ők szabják ki és hajtják végre az olyan büntetéseket is, mint a korbácsolás.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez