Püspök erőszakolt meg apácákat Indiában, összecsapás várható Rómában

Franco Mulakkal püspök jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekezik az apácák vádjai ellen.

Anupama nővér, aki nyilvánosan tiltakozott és ezzel megindította a jogi eljárást a püspök ellen, a Deutsche Welle német közszolgálati portálnak úgy nyilatkozott, hogy a katolikus hierarchia fellép ellene és társnői ellen, mert nemi erőszakkal vádolták meg a püspököt Kerala államban. Ebben a 35 milliós indiai államban a kereszténység befolyása jelentős, hiszen a hívők 18%-a Jézus Krisztus követőjének vallja magát. Az indiai eset azért keltett most különösen nagy figyelmet, mert a Vatikánban épp a héten tartanak fontos tanácskozást a szexuális zaklatásról.

Konzervatív kardinálisok bírálják a pápát a vatikáni tanácskozás előtt

Több mint 130 állam katolikus vezetői kezdenek tanácskozást a Vatikánban csütörtökön. A fő téma a szexuális zaklatás problémájának megoldása. Ferenc pápa szerint az egyház hibát követett el, amikor sokáig titkolta a pedofil papok ügyét. A pápa nemrég egy kardinálist is megfosztott papi címétől, mert bebizonyosodott, hogy évtizedekkel ezelőtt szexuálisan zaklatta a gondjaira bízott gyerekeket.

Két konzervatív bíboros a pápát bírálja 

Burke és Brandmüller bíboros a katolikus egyház konzervatív irányzatának a zászlóvivői. Ellenzik Ferenc pápa tervezett reformjait. Főként azt, hogy a katolikus egyház feje változtatni akar azon, hogy az elvált hívők nem lehetnek teljes jogú tagjai a katolikus közösségnek. A két konzervatív kardinális ragaszkodik a tilalomhoz, és azzal vádolja Ferenc pápát: a szexuális zaklatási ügyeket kihasználva gyengíti az egyházi hierarchiát. Korábban Chile egész püspöki kara lemondott, miután egyértelműen kiderült, hogy évtizedeken át takargatták a pedofil papok bűneit.

Rómában összecsapás várható a pápa hívei és ellenfelei között 

A vatikáni tanácskozásnak politikai jelentősége is van. Ferenc pápa meglehetősen nyíltan támogatja Macron francia elnököt, aki felvállalta az unióbarát liberális erők vezetését a májusi európai választásokon. Trump amerikai elnök és az európai szélsőjobboldal viszont a konzervatív kardinálisokat támogatja. A migráció ügyében éppúgy, mint a reformok elvetésében. Steve Bannon, aki Trump választási győzelmének fő szervezője volt, jó kapcsolatban áll Burke bíborossal. A BBC értesülései szerint Steve Bannon, aki már nem tanácsadója Trumpnak, ott lesz Rómában, ahol egy fontos tanácskozáson várhatóan összecsapnak Ferenc pápa hívei és ellenfelei a szexuális zaklatás ügyében.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez