Aszad köszönetet mondott Teheránban a támogatásért

Először látogatott Iránba Szíria elnöke azt követően, hogy 2011-ben kitört a polgárháború az arab országban. Aszad elnök most nyerésre áll. Ebben döntő szerepe volt – Oroszország mellett – Irán támogatásának.

Ezért Kászim Szulejmani tábornok, a Forradalmi Gárda külföldön harcoló különleges egységeinek parancsnoka végig ott volt, amikor Aszad elnök Irán vallási vezetőjével és államfőjével tárgyalt.

Mind a két fél kiemelte a tárgyalások során, hogy milyen fontos szerepet játszhat a szíriai rendezésben az a hármas szövetség, melyet Oroszország, Irán és Törökország alkot. A három állam vezetői nemrég Szocsiban egyeztették elképzeléseiket a szíriai rendezésről.

Mind Aszad, mind pedig iráni tárgyalópartnerei elítélték az Egyesült Államok beavatkozását Szíriában. Az USA támogatja Aszad ellenfeleit Szíriában, miközben kivonja saját haderőit onnan. Különösen problematikus a kurdok helyzete, akiket az amerikaiak fegyvereztek fel, majd hagytak cserben Szíriában. Mind Szíria, mind Irán területén jelentős kurd kisebbség él – éppúgy, mint Irakban és Törökországban. Egyikük sem kívánja önálló kurd állam megalakulását.

Aszad elnök pozíciója még mindig meglehetősen gyenge hazájában, ahol a lakosság többsége szunnita, míg az államfő az alavita kisebbséghez tartozik. Ezért is számíthat a síita Irán és a libanoni Hezbollah támogatására, melyeknek döntő szerepük volt abban, hogy Aszad elnöknek sikerült a polgárháborúban felülkerekednie Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez