Iráni parancsnok táncol az “Iszlám Állam” elleni iraki frontvonalban

Újabb videó jelent meg az ISIS háza tájáról. Most azonban nem a terroristák rakták ki. A felvételen az iráni Forradalmi Gárda elitegységének parancsnoka, Irán legnagyobb stratégája látható, állítólag az iraki Amerli-nél. Iraki zenére táncol, a felirat szerint az “Iszlám Állam” ellen harcoló iraki katonákkal ünnepli, hogy sikerült megtörni a terroristák két hónapja tartó ostromát.

Furcsa szövetséget hozott létre a harc Amerli kiszabadításáért az ISIS harcosainak gyűrűjéből: iraki és iráni milíciák harcolnak vállt vállhoz vetve amerikai légi támogatással. A youtube-ra este felkerült videó Kászim Szulejmanit mutatja: a Quds Erők, vagyis a Forradalmi Gárda kicsi, de nagy hatalmú ágának parancsnokát. A hírek szerint a kitűnő stratéga hírében álló Szulejmani hangolta össze a város felszabadításáért indult sikeres hadjáratot.

Tegnap egy fotót is kitettek a közösségi oldalakra, megerősítendő a parancsnok iraki tartózkodásáról szóló híreket. Szulejmani ugyanazt az inget és sálat viseli azon, mint a videón. Egy iraki katona mellett áll, aki amerikai stílusú szerelést visel és amerikai fegyvert tart.

Szulejmani egyébként korábban több mint egy évtizedet töltött az Egyesült Államok ellen harcoló iraki katonák kiképzésével és irányításával. Ezek az alakulatok aztán amerikai katonák százait ölték meg. Washingtonban szankciókat rendeltek el ellene a szíriai kormányerők támogatása és terrorista tevékenység elősegítése miatt.

Szulejmani az a parancsnok, aki az Iránon kívüli iráni katonai műveletekért felelős. 2013-ban feltételezések szerint gyakran utazott Szíriába, miközben az iráni hadjáratot irányította Basar al Aszad elnök támogatására. Nem a mostani az első útja Irakba sem: néhány hónappal ezelőtt egy iraki parlamenti képviselő tett ki olyan képet a Facebookra, amelyen együtt szerepel Szulejmanival. Azt írta alá, hogy “Nem félek többé, mert Szulejmani parancsnok itt van.”

Júliusban a bagdadi védelmi minisztérium videója azt mutatta, hogy az iraki légierő terepszínűre festett Szuhoj vadászgépeket használt: állítólag azért, hogy ne derüljön ki, hogy Irántól kapta őket – írja a France 24.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez