Szünnap Venezuelában – áramszünet miatt

Nincs áram Caracasban, ezért Nicolas Maduro elnök szünnapot rendelt el az iskolákban és a munkahelyeken. Ezt Venezuela alelnöke tudatta a nyomorba süllyedt ország népével Twitteren.

A venezuelai fővárosban csütörtökön állt le az áramszolgálatás, mert a legnagyobb vízierőmű központi szabályozó rendszere elromlott. Nicolas Maduro elnök szabotázsról beszélt. Trump elnök nyíltan a rendszer megbuktatására törekszik Venezuelában. Több gazdasági szankció sújtja az országot, mely korábban olajvagyonából élt. Most azonban szankciók sújtják az olajexportot. Ráadásul Venezuela annyira eladósodott, hogy kénytelen korábbi hitelezőinek olajjal fizetni.

Kína és Oroszország támogatja Maduro elnök rendszerét, de cserébe szépen lassan felvásárolják Venezuelát. Ebben az országban van a világ legnagyobb olajkincse, de ennek kiaknázására olyan technológia kell, mellyel Venezuela nem rendelkezik. Az USA azt akarja megakadályozni, hogy Oroszország és Kína olyan olajkincsre tegyen szert, mellyel befolyásolni tudnák az olaj világpiaci árát.

Közben a Gazprombank, amely a venezuelai állami olajcég számláit kezelte, részben zárolta azokat – tartva az amerikai szankcióktól. Az USA ugyanis meg akarja fosztani pénzforrásaitól Nicolas Maduro elnök rendszerét. A baloldali populista rendszer egyelőre kitart, mert a lakosság egy része még mindig támogatja és mögötte áll a hadsereg tiszti karának többsége. Az áramszünet azonban súlyos csapás Venezuela elnökére nézve, hiszen modern társadalom nem létezhet tartósan elektromos áram nélkül. Venezuelában a válság egyre mélyül, a megoldást pedig senki sem látja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez