Venezuela csődben – legalábbis részlegesen

Képtelen visszafizetni 150 milliárd dolláros államadóságát Venezuela, amely az elmúlt napokban elmulasztott két fizetési határidőt is. Emiatt a Standard and Poor’s hitelminősítő “részlegesen csődben levő államnak” minősítette a dél-amerikai országot.

“Sosem megyünk csődbe!”- hangsúlyozta Nicolas Maduro elnök, aki a hitelezőkkel találkozott Caracasban. Azt szerette volna elérni, hogy a hitelezők ütemezzék át Venezuela hatalmas államadósságát. Erre a hitelezők nem mutattak hajlandóságot. A tanácskozás 25 perc után eredménytelenül véget ért.

Nicolas Maduro elnök mindezért az Egyesült Államokat hibáztatja. Trump elnök szankciókat jelentett be Venezuelával szemben, miután nem tartotta demokratikusnak a legutóbbi választásokat. Ezeken Venezuela alkotmányozó nemzetgyűlést választott és az lényegében teljhatalmat adott Nicolas Maduro elnöknek. Csakhogy pénzt nem tudott adni. Ezért Venezuela képtelen visszafizetni 150 milliárd dolláros adósságát. Caracasban az oroszokban és a kínaiakban bíznak. Mind Peking, mind Moszkva hajlandó is bizonyos segítségre, de a hatalmas államadósságot nem kívánják átvállalni. Ezért Venezuela a csőd fele csúszik, miközben népének életszínvonal évek óta csökken. Maduro elnök pedig kétségbeesetten kapkod megoldás után, de pénz hiányában erre kevés esély van Venezuelában.

Fotó: Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez