Egyetemi kenőpénz-botrány: hollywoodi hírességek is érintettek

Azért fizettek súlyos pénzeket különböző embereknek, hogy gyermekeiket felvegyék az elitegyetemekre. Sikerült, de most a bíróságon felelhetnek tettükért.

2011 óta több ismert színésznő is fizetett kenőpénzt egyetemi embereknek Amerikában, hogy gyermekeik bejussanak olyan elitegyetemekre, mint a Yale, a UCLA, a Georgetown vagy a Texasi Egyetem. A botrány mögött egy kaliforniai cég áll, Newport Beach-ben üzemelő központtal. A vád szerint ők gyűjtötték be a pénzt a tehetős híres és nem híres szülőktől, majd fizettek le edzőket, egyetemi oktatókat és vezetőket, hogy a felvételi eredményeket meghamisítva vagy a diákokat élsportolónak minősítve felvegyék a fiatalokat a kiválasztott egyetemi képzésekre. Ezért volt, aki több millió dollárt fizetett ki. Összesen 25 millió dolláros vesztegetés történt.

A bostoni ügyészség  33 szülő és 17 egyetemi alkalmazott ellen emelt vádat. Köztük van a Született feleségekből ismert Felicity Huffman is, akit le is csuktak Los Angelesben. Férje kifizette az óvadékot, így szabadlábon távozhatott. Három rendbeli bűncselekmény miatt emeltek ellene vádat. Ő 15 ezer dolláros kenőpénzt fizetett lánya egyetemi felvételéért. Az egyetemek azt ígérték, széleskörű vizsgálatot tartanak és felülvizsgálják és szükség esetén korrigálják a felvételi folyamatokat. Több edzőt felfüggesztettek állásából – áll a The New York Times beszámolójában. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez