Az USA egyre több fegyvert ad el a Közel-Keleten

Szinte kielégíthetetlen a közel-keleti országok fegyverzetigénye, mert az elmúlt öt évben itt dúltak a legelkeseredettebb harcok. Ez derül ki a SIPRI legfrissebb jelentéséből.

A stockholmi székhelyű nemzetközi intézet rendszeresen figyelemmel kíséri a világ fegyverkereskedelmét. A most közzétett jelentés szerint

az Egyesült Államok a világ fegyverexportjának 36%-át adta az elmúlt öt évben

Az amerikaiak részesedés 6 százalékkal növekedett is. Messze a Közel-Kelet volt a legnagyobb vásárló. Trump első elnöki útja nem véletlenül vezetett Szaúd-Arábiába: 150 milliárd dolláros fegyverüzletet kötött ott. Az USA fegyverexportjának egynegyedét Szaúd-Arábia vásárolja meg. Nem csoda, hogy Trump nem hagyta cserben Mohamed bin Szalman trónörököst akkor sem, amikor ország-világ előtt kiderült: ő ölette meg az ellenzéki újságírót, aki a Washington Postnak dolgozott. Azóta nyilvánosságra hozták, hogy Mohamed bin Szalman öccse veszi át a hadsereg irányítását Szaúd-Arábiában, miután korábban hazája washingtoni nagykövete volt. A kiképzett vadászpilóta a legnagyobb fegyverzet-szakértőnek számít a királyi családban Szaúd-Arábiában.

Oroszország részesedése 20% a fegyverexportban

Az oroszok is elsősorban a Közel-Keletre szállítanak, de olyan fontos partnereik is vannak, mint Kína vagy India. A NATO-tagállam Törökország is az oroszoktól veszi meg az Sz 400-as rakétavédelmi rendszert, annak ellenére, hogy Washington maximálisan ellenzi ezt. Az orosz rendszer nem kompatibilis a NATO rendszerével. Még Szaúd-Arábiában is felmerült az orosz rakétavédelmi rendszer megvásárlásának a gondolata, noha az Egyesült Államok ezt maximálisan ellenzi.

Az USA és Oroszország után Franciaország, Németország és Kína következik a fegyverexportőrök sorában. Ez az öt állam adja a világ fegyverexportjának a háromnegyedét. A SIPRI jelentése csak a nehéz fegyverzetre terjed ki. A kézi fegyverek piacán továbbra is arat a Kalasnyikov géppisztoly, melyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki a második világháború után. A Közel-Keleten továbbra is ez a legkelendőbb kézifegyver, mellyel a különböző milíciák vívják véget nem érő háborúikat, tönkretéve országukat és gazdagítva a fegyverkereskedőket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez