Brüsszel-ellenes fordulat a román kormánypártban

A szociáldemokraták egyre nacionalistábbak és egyre inkább Európa-ellenesek. Így nem csoda, ha sokan közülük hozzánk pártolnak át – nyilatkozta Victor Ponta ex-miniszterelnök, aki Pro Romania néven Európa-barát pártot hozott létre.

Az új párt mintegy 10%-ra számíthat az európai választásokon májusban. A szociáldemokraták körülbelül 26%-ra, és ezzel a harmadik legerősebb csoportosulást alkothatják a baloldali frakcióban Brüsszelben.

Sok baloldali vezető dezertált a szociáldemokrata pártból és átállt a Pro Romania párthoz. Ide tartozik például Mihai Tudose ex-miniszterelnök és Corina Cretu uniós biztos, akit a szociáldemokraták küldtek ki Brüsszelbe. Az uniós biztos asszonynak tele van a hócipője azzal, hogy otthonról állandóan azért bírálják, mert nem szerez elég pénzt Romániának, holott egyáltalán nem ez egy uniós biztos feladata.

A szociáldemokraták kampányát Brüsszel ellen a párt főtitkára irányítja. Codrin Stefanescu nemrég még a nacionalista Nagy Románia párt politikusa volt. Most viszont ő Liviu Dragnea legfőbb bizalmasa. Liviu Dragnea Románia erős embere, de nem lehet miniszterelnök, mert jogerős ítélet született ellene választási csalás miatt. Ráadásul több korrupciós ügy is fenyegeti. Emiatt megfúrta a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, aki bíróság elé kívánta állítani Románia erős emberét. Laura Codruta Kövesi most az EU főügyésze szeretne lenni, és erre jó esélye is van annak ellenére, hogy saját hazájának kormánya nem támogatja őt.

Brüsszelből gyakran bírálták Romániát a jogállami alapelvek megsértése miatt. Most különösen pikáns a helyzet, hiszen Románia az Európai Unió soros elnöke. Brüsszelben attól tartanak, hogy Liviu Dragnea olyan irányban változtatja meg Románia irányvonalát, mint Magyarország – állapítja meg a Politico című brüsszeli lap.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez