Megvan az új NATO-főparancsnok

Az Észak-atlanti Tanács jóváhagyta Tod D. Wolters tábornok kinevezését a NATO főparancsnoki posztjára. A légierő tábornoka, aki vadászpilótaként több mint ötezer órát repült, már Európában állomásozik. Ő ugyanis a NATO európai légi erejének a parancsnoka, akinek a bázisa Ramsteinben van, Németországban.

Most majd Brüsszelbe költözhet, ahol eddig Curtis M. Scaparrotti tábornok töltötte be a NATO főparancsnoki tisztét. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében az a szabály, hogy az USA elnöke jelöli ki azt a tábornokot, akit a NATO élére szán. Jelölését általában megerősíti az Észak-atlanti Tanács, illetve a washingtoni szenátus.

A NATO politikai vezetője európai: jelenleg a norvég Jens Stoltenberg tölti be ezt a tisztséget. Ő korábban Norvégia miniszterelnöke is volt. Amióta Trump az elnök, több heves vita is volt az USA és európai szövetségesei között. Különösen Németország és Franciaország kifogásolja Trump elképzeléseit. Macron francia elnök odáig is elment, hogy olyan közös európai hadsereget javasolt, amely nemcsak Oroszországgal vagy Kínával, de az Egyesült Államokkal szemben is megvédi Európát.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez