AI: Ne akadályozzák a menekültek átkelését az Égei-tengeren

Az Amnesty International szerint az Égei-tenger térségében szerepvállalásra készülő NATO erőknek a nemzetközi joggal összhangban kell működniük a bajba szorult emberek utáni kereső és mentőakciók során, ezeket az embereket nem küldhetik vissza illegálisan Törökországba.

„Már az idén menekültek százai, köztük rengeteg gyermek vesztette életét, miközben az Égei-tengeren való veszélyes átkeléssel próbálkoztak. Ha a NATO hajói egy bajba szorult csónakkal találkoznak, kötelességük az azonnali segítségnyújtás biztosítása” – jelentette ki Iverna McGowan, az Amnesty International Európai Irodájának vezetője. „A NATO erők semmiképpen sem képezhetnek újabb akadályt a menekültek és a nemzetközi védelem között, amelyre törvényesen jogosultak. A menekültek feltartóztatása és visszaküldésük Törökországba – ahol már most is 2,5 millió menekült tartózkodik – súlyosan sérti a jogukat, hogy menedékjogokért folyamodjanak és teljesen szembemegy a nemzetközi jogi normákkal.”
Európának azonnal hozzá kell látnia azon tervek megvalósításához és kiterjesztéséhez, melyek a menekültek Törökországból való áttelepítését célozzák. Legális és biztonságos alternatívák felkínálása jelentheti az egyetlen megoldást, mely eltérítheti az embereket a veszélyes és szabályellenes tengeri átkelésektől.
A NATO február 11-én jelentette be, hogy három hadihajót küld az Égei-tenger térségébe, hogy hozzájáruljon a menekültek és bevándorlók Európába való „beáramlásának megállításához”, illetve felügyeletet gyakoroljon az embercsempészek, a bűnszervezetek, valamint a Görögországba történő szabálytalan átkelések felett.

Forrás: Amnesty International

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez