Leszbosz: Káosz és nyomorúság

A gyenge koordináció, a felszereltség és a személyzet komoly hiányosságai borzasztó körülményeket teremtenek a görög Leszbosz szigetére naponta érkező több száz menekült és migráns számára, és Görögországon belül itt a legnagyobb az érkezők száma – mondta az Amnesty International, miután egy kutatócsoport visszatért a szigetről.

A túlterhelt, kevés erőforrással rendelkező hatóságok nem tudnak megbirkózni a szigetre érkező emberek számának drámai megnövekedésével (augusztus 1. óta 33 ezer ember érkezett), és helyi önkéntesekre, civil szervezetek aktivistáira, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalára (UNHCR) és turistákra kell támaszkodniuk, hogy ők töltsék be a keletkezett űrt. A nagy többség az afganisztáni, iraki és szíriai konfliktusok elől menekül – az UNHCR szerint a 2015-ben érkezettek 90%-a.
A sok fáradtsággal járó odüsszeia, amellyel a konfliktusok elől menekülő emberek szembesülnek, nem ér véget Görögország partjainál. Miután arra kényszerülnek, hogy hosszú távolságokat gyalogoljanak a perzselő melegben és nyomorúságos táborokban vagy a nyílt ég alatt éljenek, a menekültek és menedékkérők nem látnak más alternatívát, mint hogy folytassák útjukat, hozzájárulva ahhoz a katasztrófához, amit az utóbbi napokban a macedón határnál láttunk” – jelentette ki Gauri van Gulik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese. „Ez nem kizárólag görög tragédia, hanem egyúttal egy egész Európára kiterjedő krízis is. A rövidlátású európai vezetők szeme láttára bontakozik ki, akik a határok biztosítását tartják prioritásnak a konfliktusok túlélőinek segítése helyett. A világ a második világháború óta legsúlyosabb menekültügyi válsággal küzd. Európának nem kerítésekre, hanem a menekültek számára biztonságos belépési pontokra van szüksége, valamint felszereltségre, hogy méltósággal tudják fogadni őket.”
Augusztus 24-én a leszboszi rendőrség elmondta az Amnesty Internationel-nek, hogy becslésük szerint több mint 33 ezer menekült és migráns érkezett a szigetre augusztus 1-je óta. Minden nap további százak érkeznek – augusztus 10-ről 11-re virradó egyetlen éjszaka 1450-en jöttek.
Bár Kosz, Kiosz és más, az Égei-tengeren lévő görög szigetek is fogadtak Törökországon keresztül érkező menekülteket és migránsokat, Leszboszra érkeztek a legnagyobb számban: már 2015-ben több mint 93 ezren, ez a 2014-es 12 187 embernek több mint hétszerese. Idén eddig összességében több mint 160 ezer menekült és migráns lépett be Görögországba, míg 2014-ben összesen 45 412.
Túlzsúfolt, nyomorúságos körülmények
Az Amnesty International nagyon szegényes, egészségtelen körülményeket és túlzsúfoltságot talált a moriai menekültügyi őrzött központban Leszboszon, beleértve az elárasztott WC-ket, lepedők és takarók hiányát, mocskos és régi matracokat, törött ágyakat. A leszboszi rendőrség azt mondta, nincsenek meg a forrásaik a körülmények javítására.
Egy afganisztáni menekült ezt mondta az Amnetsy International-nek:
Szavakkal nem lehet leírni [a körülményeket]…bűzlik…nincs szappan, nincsenek ruhák és minden elromlott… Nincs semmi a kisgyermekeknek, még tej sem…[a rendőrség] sokat kiabál…Tegnap reggel lekapcsolták az áramot és ebédidőig nem volt áram, nagyon büdös volt a szobáinkban [úgyhogy inkább kint aludtunk]…”.
A túlzsúfolt központon kívül a felszabaduló helyekre várakozók sátrakban, az olajfákra kötözött hálók alatt maradnak, vagy menedék nélkül viselik el a 35 °C-os hőséget.
Parkolóban álló sátrakban elszállásolt szíriai menekültek
A Leszboszra érkező szíriai menekülteket a különálló Kara Tepe táborba küldik, ahol egy vagy két napot várnak azokra a dokumentumokra, amelyekkel továbbutazhatnak Athén felé. Kara Tepe egy nem hivatalos, ellenőrzés nélküli tábor, amelyet a helyi polgármester állíttatott fel egy parkolóban.
500 emberre volt tervezve, így az olykor több mint 1500 ott lévő emberrel nagyon túlzsúfolt. Nincs elég sátor, WC vagy zuhanyzó. Az ételt a rendőrség és civil szervezetek osztják, a görög hatóságok minimális irányítása mellett. Az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontiéres) szervezetre hárul, hogy összeszedjék a szemetet, kitakarítsák és fenntartsák a WC-ket és zuhanyzókat.
Migránsok és menekültek több mérföldes sétára kényszerítve
Mivel csupán négy busz van a naponta több száz partra szálló ember szállítására, legtöbbjüknek akár 70 km-et is gyalogolnia kell a sziget északi partjaitól a fővárosban, Mytilene-ben lévő befogadó állomásig.
Az Amnesty International tanúja volt amint több mint száz, főleg szír és afgán menekült, köztük kisgyermekes családok és idősek az összeesés határáig gyalogoltak 35 °C-ot meghaladó melegben. A hatóságok segítsége elmaradt, így helyiek, turisták és aktivisták adtak nekik vizet és élelmet.
Szír menekültek elmondták az Amnesty International-nek, hogy mennyire fáradtságos volt az út a családoknak és az időseknek:
Nők vannak csecsemőkkel, és nincs busz… Mi fiatalok vagyunk és kibírjuk, de velük mi lesz?”
lesvos_2015_548x331
Az alkalmazott-hiány fokozza a megpróbáltatásokat
Ahogy megérkeznek a sziget fővárosába, Mytilene-be, az emberek arra várnak, hogy a partiőrség regisztrálja őket. Az Amnesty International szemtanúja volt egy nagyjából 200 fős sornak, akik a forróságban várakoztak. Sem tolmácsok nincsenek, akik segítenék a partiőrséget az érkezések feldolgozásában, sem elég önkéntes doktor, akik a legsürgősebb eseteken kívül bárkit meg tudnának vizsgálni.
A görög partiőrség emberei elmondták az Amnesty International-nek, hogy mindössze tíz alkalmazottjuk regisztrálja a minden nap százával érkező menekülteket, bár kapnak segítséget a civil szervezetektől, akik információval és orvosi segítséggel szolgálnak.
A sziget menekültügyi válsága vészhelyzeti tervet követel
Az Amnesty International arra szólítja fel a görög hatóságokat, hogy az EU sürgős anyagi és logisztikai támogatásával építsen ki sürgősségi eljárást a Leszboszon és más görög szigeteken lévő válság kezelésére. A hatóságoknak sürgősen meg kell nyitniuk az új Első Befogadási Központot Moriában, és biztosítaniuk kell:
  • több személyzetet a mobil első befogadási egységekben és több rendőrt, partiőrséget és tolmácsot, hogy segítsenek az újonnan érkezőkkel való foglalkozásban;
  • több buszt, hogy Mytilene-be, a moriai központba és Kara Tepe táborba szállítsák az embereket;
  • jobb körülményeket az informális táborokban és a kikötőben, olyan alapvető szolgáltatásokkal, mint egészségügyi ellátás, menedék, víz, valamint több WC és zuhanyzó;
  • az EU-s támogatások hatékony és gyors felhasználását a befogadási körülmények javítására;
  • hivatalos személyzetet az informális táboroknak, amelyeket az emberek beáramlásának kezelésére állítottak fel;
  • új befogadó állomások létrehozását Észak-Leszboszon, ahová a legtöbb menekült és migráns érkezik.
A gazdasági és menekültügyi válságok Leszboszon és a többi égei-tengeri szigeten érnek össze, s ennek a menekültek és migránsok fizetik meg az árát” – mondta Gauri van Gulik. „A bejelentett EU-s támogatások segíthetnek Görögországnak, de az is nyilvánvalóvá válik, hogy az országnak operatív támogatásra is szüksége van, hogy a forrásokat hasznosítsa. Még fontosabb, hogy hosszabb távon az EU-nak azzal kell levennie a nyomást Görögországról, hogy több biztonságos és legális Európába vezető útvonalat biztosít a védelemre szorulók számára. Amíg ezt nem teszi meg, addig Európa közvetlenül felelős azért, ami Leszboszon és a menekültügyi válság más frontvonali pontjain kibontakozóban van.”
Háttér
A görögországi válság növeli a Macedóniára és Szerbiára nehezedő nyomást is, ahogy ezrek hagyják el Görögországot és haladnak át a Nyugat-Balkánon, hogy Magyarországon újra belépjenek az Európai Unióba. Az Amnesty International nemrég dokumentálta az ezen az útvonalon lévő bukott menedékügyi rendszert és az emberi jogi jogsértéseket. Múlt hét végén Macedónia szükséghelyzetet jelentett be a görög határ mentén, mivel főleg szíriai, afganisztáni és iraki menekültek és menedékkérők ezrei szorultak csapdába a határon.
Június 24-én kora reggel, egy 15 menekültet szállító hajó hajó borult fel a leszboszi Skala Mystegnon közelében. Meg nem erősített híresztelések szerint egy kutató-mentő akció során nyolc menekültet mentettek ki, ketten megfulladtak.
Lásd még:
2015. június 25-én az Amnesty International figyelmeztetett, hogy a görög szigetek küszködnek a menekültek áradatával, és cselekvésre szólította fel az EU vezetőit.
Forrás: Amnesty International
(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez