Európa válasza: Látszatintézkedésekkel nem vagyunk kint a vízből

Az EU Triton nevű határrendészeti programja műveleti területének kibővítését elmulasztották, és ez aláássa azt a pozitív tényt, hogy számos európai ország felszereléseket, hajókat és légijárműveket ajánlott fel a Földközi-tengeren zajló mentőakciókhoz – jelentette ki az Amnesty International a tegnapi brüsszeli rendkívüli csúcsot követően.

„Tegnap az életmentő intézkedések helyett látszatintézkedésekről döntöttek Brüsszelben. A szavak és a felajánlott eszközök elvileg azt mutatják, hogy az EU vezetői komolyan veszik az életek megmentését. De a valóság sajnos az, hogy még csak féltávig jutottak a probléma megoldásában – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Amennyiben nem terjesztik ki a mentőakciók műveleti területét több mérfölddel, akkor a migránsok és menekültek továbbra is megfulladnak majd, és Európa újra szégyenletesen elbukik abban, hogy véget vessen a kapuinál zajló tragédiáknak. Ha a Tritonon nem lehet változtatni, akkor nem a Triton a megoldás, bármennyi felszerelést is kap.”

A földközi-tengeri humanitárius katasztrófa miatt összehívott rendkívüli csúcs végén bejelentették, hogy megnövelik az EU határrendészeti programjainak – köztük a Tritonnak – szánt támogatásokat.

A Tritonnak megígért háromszoros többlettámogatás nem ér sokat a Földközi-tengeren abban az esetben, ha nem terjesztik ki műveleti területét azokra a helyekre is, ahol a legtöbben fulladnak vízbe.

Forrás: Amnesty International

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez