Ingyenes nyelvtanfolyam migránsoknak

200 órás francia nyelvtanfolyam jár ingyen minden olyan bevándorlónak, akinek a menekültstátuszát elismerik Franciaországban. Ezeket a tanfolyamokat általában a hétvégén tartják, mert a menekültek dolgoznak. Többnyire alkalmi munkából élnek.

A Le Monde tudósítója Vichy városában ellátogatott egy ilyen tanfolyamra. Megállapítja: rettentően szorgalmasak a menekültek a nyelvtanulásban, pedig ez nekik nagyon nehezen megy. A többségnek ugyanis nagyon szerény iskolai végzettsége van. De tudják: ha francia földön akarnak boldogulni, akkor meg kell tanulniuk franciául. Ezért a szíriai, iraki vagy szudáni menekültek feláldozzák a hétvégéjüket is. De mi van azokkal a migránsokkal, akik még csak várnak arra, hogy megkapják a menekültstátuszt?

Rájuk is gondoltak Vichy városában. Jótékonysági szervezetek ingyenes nyelvtanfolyamot szerveztek nekik is. Ez éppen olyan, mint az állami, csak épp más a szervező. A francia miniszterelnök kerek-perec megmondta: a bevándorlók nyelvtanulását csak akkor fedezi az állam, ha azok csakugyan politikai menekültek. Sokan ugyanis a nyomor elől menekülve érkeznek Franciaországba.

A jótékonysági szervezetek viszont úgy gondolkodnak: ha már itt vannak a migránsok, akkor számukra létfontosságú a nyelvtudás. Anélkül ugyanis egyáltalán nem bolodogulhatnak Franciaországban. Még a hivatalos papírokat sem értik meg! A francia kormány attól tart: a migránsok akkor sem mennek haza, ha nem kapják meg a menekültstátuszt. Először fellebbeznek, majd ha az sem sikerül, akkor eltűnnek a hatóságok szeme elől. Sokan külföldre mennek, elsősorban Németországba. Ahol újra kezdődik minden, a nyelvtanulást is beleértve. A migráns sors gyakran további vándoréletet jelent, most már az Európai Unión belül. A nyelvtanfolyamok szervezői Vichy városában abban bíznak: ha egy migráns jól megtanul franciául, akkor könnyebben beilleszkedik a társadalomba. Éppúgy, mint Afrikából és Ázsiából érkezett elődeik, akik közül sokan évtizedek óta élnek hivatalos papírok nélkül Franciaországban.

Fotó: Le Monde

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez