Megint illegális migránstábort számolnak fel Párizsban

A francia hatóságok péntek reggel megkezdték egy észak-párizsi illegális migránstábor felszámolását, ez már a 26. hasonló művelet a francia fővárosban.

A metróhíd alatti táborban eddig 1200-1400, többségében eritreai, szomáliai és afganisztáni férfi élt rossz higiéniai körülmények között. Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a sátrak és matracok között szemetet sodort a szél, és húgyszag terjengett. A múlt hétvégén a migránsok összeverekedtek, a hőzöngőket a rendőrség csillapította le.

A táborlakókat autóbuszokkal szállítják át Párizs környéki és vidéki fogadóközpontokba. Franciaországban az utóbbi két évben több mint 20 ezer szálláshelyet hoztak létre a migránsoknak, de ez még mindig kevés – jelezte a menekülteket segítő csoportok ernyőszervezete, a Francia Koordináció a Menedékjogért (CFDA). A CFDA csütörtökön elítélte a száműzöttek “rendőri és adminisztratív zaklatását”. A szervezet szerint “Franciaországnak kötelessége a területén védelmet kérő összes ember méltóságteljes fogadása és elszállásolása”.

A hevenyészett tábor nem messze található egy menekültkérelmek regisztrálásával megbízott szervezet székhelyétől. Pierre Henry, a szervezet tisztségviselője elmondta, hogy nincsenek eszközeik az összes kérelem befogadására.

“A regionális székvárosokban kellene fogadni és elirányítani az embereket, hogy ne jöjjenek annyian Párizsba és az angol partokkal szembeni Calais-ba” – hangsúlyozta Henry.

Didier Leschi, a bevándorlás- és integrációügyi francia hivatal igazgatója szerint a táborban olyan emberek laktak, akik “nem akartak menedéket kérni, mert Franciaország csak egy köztes állomás számukra”, míg “mások megkapták a menekültstátust, de nem találnak munkát, és nem tudnak hol lakni”.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez