Törökország kínai rakétavédelmi rendszert vesz

A NATO aggodalmai ellenére Törökország kínai rakétavédelmi rendszert vesz- erősítette meg az ország hadügyminisztere. A kínai rakétavédelmi rendszer nem lesz kompatibilis a NATO tagállamok hasonló rendszereivel.

3-4 milliárd dollár értékben Törökország Kínától és nem egy NATO tagállamtól vásárol rakétavédelmi rendszert- közölte Ismet Yilmaz hadügyminiszter, aki írásban válaszolt egy képviselő kérdésére. A kínai rakétavédelmi rendszer kompatibilis lesz a nemzeti rendszerrel, de a többi NATO tagállaméval nem- fejtette ki Törökország hadügyminisztere.

2013-ban nyerte meg Kína azt a tendert, melyet az új rakétavédelmi rendszerre írtak ki Törökországban. Két NATO tagállambeli cég is indult, de nem nyert. Az egyik francia, a másik egy olasz-francia vállakozás. A NATO tagországok figyelmeztették az ankarai kormányt, hogy a kínai rendszer nem kompatibilis a NATO rendszerével, ezért a rendszerbe állítása problematikus lehet az egész katonai szervezet számára. A figyelmeztetést követően tárgyalások kezdődtek a tenderen vesztes cégekkel, de nem született megállapodás. Valószínűleg a finanszírozás miatt. A kínaiak jóval előnyösebb feltételeket kínáltak, és ezért Ankara végül mellettük döntött. Ez is jól mutatja, hogy Erdogan elnök és kormányzata növekvő mértékben hangsúlyozza szuverenitását, és nem veti magát alá a többi NATO tagállam véleményének. Törökország nagyon fontos tagja a NATO-nak, és a jelentősége a Szíria és Irak területén megalakult Kalifátus miatt fel is értékelődött az utóbbi időben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez