Emberrablási kísérlet és diplomácia

Az Interpol volt főnökének neje emberrablási szándékkal gyanúsítja a kínaiakat, akik férjét korrupció miatt vallatják valahol a Mennyei Birodalomban. Meng Hong-vej, a pekingi belügy államtitkára volt az első kínai, akit megválasztottak az Interpol főnökének.

Minthogy a nemzetközi rendőri szervezet főhadiszállása Lyonban van, családjával együtt a francia városba költözött. Innen utazott haza “rövid szabadságra”. Aztán eltűnt. Neje a francia diplomáciát sürgette: kerestesse férjét. Meg is kapta a választ: az Interpol-főnököt korrupció miatt előzetesbe helyezték. Onnan írta meg lemondó levelét az Interpol központjába. Bár neje erősen kételkedett a lemondó nyilatkozat hiteles voltában, az Interpol elfogadta azt. Gyorsan meg is választották az utódot a dél-koreai Kim Dzsongjang személyében.

Csakhogy most a párizsi Libération megírta: a kétségbeesett kínai feleség panaszt tett a francia ügyészségen. A volt Interpol-főnök neje azt állítja: kínai “üzletemberek” többször is turistautazásra invitálták “valahova Európában”. A nő szerint emberrablás fenyegeti mind őt, mind a házaspár hétéves ikreit. Ezért védelmet kért és állítólag kapott is a francia hatóságoktól. Vizsgálatot viszont a francia ügyészség egyelőre nem indított. Okkal.

Két kínos dátum közeledik

Kínában a korrupcióval gyanúsított személyeket fél évig tarthatják teljesen elzárva a világtól. Még a családot sem kell értesíteniük a hatóságoknak. A féléves határidő lejáróban van. Ezért a kínai törvények szerint is valamit mondani kellene. Különösen akkor, ha az illető nem is oly rég az Interpol főnöke volt Lyonban. Ahonnan neje most védőőrizetben sürgeti a választ: miért fogták el a kínaiak az Interpol első kínai főnökét, akit korábban ők javasoltak erre a posztra?

A másik dátum még kínosabb: vasárnaptól Párizsban tárgyal Hszi Csin-ping elnök. A háromnapos látogatás során valamikor Emmanuel Macron francia elnök szóba hozhatja az ügyet az emberi jogok hazájában, mely otthont ad az Interpol főhadiszállásának. Kína első embere aligha mondhatja azt, hogy semmit sem tud az ügyről, hiszen mindenki tudja Pekingben éppúgy, mint Párizsban: ilyen magas rangú vezető letartóztatását csakis az első számú vezető rendelheti el!

Miért volt olyan sürgős az Interpol-főnök elfogása? Meng Hong-vej állítólag Hszi Csin-ping pártbeli ellenfelének volt az embere. Kína egykori belbiztonsági főmandarinja már életfogytig tartó börtönbüntetését tölti valahol a Mennyei Birodalomban. Az ok: korrupció. A pekingi lapok megírták: 90 milliárd jüanos vagyont találtak a nyomozók a Csou Jung-kang családnál. Ez több mint 12 milliárd amerikai dollár! Ha csak emiatt keresték volna, akkor megvárták volna, míg lejár a külföldi megbízatása, és csak utána csukják le.

Miért vállalta a diplomáciai botrányt Hszi Csin-ping elnök?

Minden bizonnyal olyan információt kellett kapnia, mely felülírta a szokásos óvatosságot és azonnali cselekvést követelt. A pekingi sajtó megpendítette azt, hogy az Interpol főnök együttműködött egyes külföldi titkosszolgálatokkal, hogy elkerülje a várható hazai bukást. Ha ez igaz, akkor nemcsak korrupció, hanem hazaárulás a vád. Kínában van halálbüntetés. Hamarosan kiderülhet: miért is bukott le az Interpol első kínai főnöke, akit korábban Peking javasolt a nemzetközi rendőri szervezet élére?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez