Hova tűnt Kína egyik leggazdagabb embere?

Hongkong egyik legelőkelőbb szállodájából, a Four Seasons hotelből a kínai kommunista párt korrupciós nyomozói elrabolták Kína egyik leggazdagabb emberét. Erről tudósított a Londonban megjelenő Financial Times.

Szerdán Hongkong egyik legnépszerűbb lapja, a Ming Pao oldalas hirdetést tett közzé: jól vagyok, gyógykezelésen veszek részt külföldön – tudatta a szóban forgó dollármilliárdos kínai vállalkozó. Hsziao Csienhua szükségét érezte, hogy a hirdetésben hangsúlyozza: szereti a kínai kommunista pártot!

Emberrablás történt, vagy a dúsgazdag kínai vállalkozó a saját akaratából lépte át a határt?

Ezen töprengenek a hongkongi hatóságok. 1997 óta Hongkong Kína része ugyan, de teljes autonómiát élvez. Vagyis Peking rendőrei nem illetékesek Hongkongban. Csakhogy az elmúlt hónapokban több hongkongi lapkiadót elraboltak Peking emberei. Érdekes módon pont azokat, akiknek a lapjai bírálták a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista pártot. Most a Financial Times egyértelműen arra utalt, hogy Peking újabb határt lépett át: korrupciós nyomozói Hongkongban tartóztattak le egy kínai oligarchát.

A helyzet annál is érdekesebb, mert Hsziao Csienhua nem akárki: a Forbes listáján ő Kína 32. leggazdagabb embere. Ez 5,97 milliárd dolláros magánvagyont jelent, ami nem csekélység. Hogyan szerezte ezt a vagyont? Rossz nyelvek szerint úgy, hogy igen jó kapcsolatot ápolt a kommunista párt néhány vezetőjének nejével.

Pekingben most pártkongresszusra készülődnek: most dől el, hogy ki milyen pozícióra számíthat a következő öt évben. Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki a majd’ mindenható politikai bizottságban üldögél majd, vagy pedig a börtönben. A korrupcióellenes kampány során a politikai bizottság egykori nagyságai is rács mögé kerültek. Ha előkerül a kínai oligarcha, akkor talán kiderül, hogy ezúttal ki volt a célpont. Hszi Csin-ping elnök ugyanis Mao Ce-tung óta a legnagyobb hatalmú vezető Pekingben, de ő nem politikai eszközökkel tisztogat, hanem a korrupcióellenes kampány segítségével. Ennek keretében a kínai kommunista párt nyomozói nem ismernek határokat…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez