Bevétel vagy önbecsülés?

Az Egyesült Államokban a szövetségi szinten meghatározott minimálbér az éttermi dolgozóknak 2,13 USD/óra. Ez még itthoni viszonylatban is végtelenül kevés, körülbelül 550 forintnak felel meg.

A felszolgálók szinte egyetlen valódi pénzforrása a nap során kapott jattból jön össze. Ennek köszönhetően aztán kénytelen elviselni a kisebb-nagyobb súrlódásokat a vendégekkel. Ehhez pedig hozzájön az, hogy a szektorban dolgozók 66%-a nő. A különböző szexuális zaklatások, illetve az annak nem minősülő, de ugyanúgy megalázó apró dolgok mindennaposak. Annak ellenére, hogy az amerikai nők csupán 7%-a dolgozik felszolgálóként, a szexuális zaklatások több mint egyharmadáért (37%) ez a szektor a felelős.
Az itt dolgozó nők 90%-a tapasztalt már munkája során valamilyen szexuális zaklatást, melynek aránya egyébként együtt jár azzal, hogy mennyire alacsony bérek vannak az adott államban.
A korábban említett 2,13 dolláros órabér pedig húsz éve változatlan. Előrelépési lehetőségi természetesen nincs, sőt még az órabért sem köteles emelni a munkáltató, így előfordulhat, hogy valaki hosszú évek óta dolgozik egy helyen, ahol végig változatlan marad a bevétele (valamelyest természetesen fluktuál a borravalónak köszönhetően).
Egy, a szektorban dolgozó nő beszélt arról, hogy milyen volt a szakmában dolgozni. Kénytelen volt valamennyire kihívóan öltözni, különben egyszerűen nem kapott jattot, ami nélkül pedig nem tudott volna megélni. Elmúlt évet úgy foglalta össze, hogy minden nap választani kellett önbecsülése és bevétele között.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez