Az EU nem tiltja ki a Huawei 5G technológiáját Európából

Az Egyesült Államok erőfeszítései a Huawei megállítására nem jártak sikerrel Brüsszelben- jelentette exkluzív információk alapján a Reuters hírügynökség.

A brüsszeli bizottság nem tiltja meg a tagállamoknak, hogy a Huawei ötödik generációs technológiáját alkalmazzák. Ehelyett rábízzák a tagállamokra: mérlegeljék maguk az ezzel járó nemzetbiztonsági kockázatot! Washington szerint a kínaiak kémkedésre is felhasználhatják az ötödik generációs mobiltechnológiát. Peking természetesen cáfol. A Huawei elnöke pedig kijelentette: a világ nem lehet meg az általuk kifejlesztett technológia nélkül!

Csak Hszi Csin-ping európai látogatása után akarják bejelenteni a döntést

A kínai államfő Itáliában és Franciaországban tesz látogatást. Az olaszok kitárt kapukkal vártak Kína elnökére, mert gyengélkedő gazdaságuknak minden külföldi befektetés jól jön. Brüsszelben viszont a görög recept alkalmazásától tartanak. A kínaiak kihasználva a görögök pénzügyi nehézségeit, felvásároltak sokmindent Görögországban, ahol fontos európai hídfő állást szereztek. Pireusz kikötőjében ma már a kínaiak az urak, és onnan eláraszthatják árukkal az egész Európai Uniót.

Macron: Európa, ébresztő!

A francia elnök arra hívta fel a figyelmet Hszi Csin-ping elnök látogatása előtt, hogy a kínaiak előrenyomulása meglehetősen egyoldalú folyamat. Míg az Európai Unió megnyitotta piacait a kínaiak előtt, addig Peking gondosan védelmezi a saját hatalmas piacát az európai vetélytársaktól. Macron elnök szigorítást sürget. Annál is inkább, mert a szellemi tulajdon terén az új kínai törvény sem váltotta be az uniós reményeket. Pekingi részről azt hangsúlyozzák, hogy Kína és az Európai Unió érdekei egybeesnek, hiszen mindketten a szabadkereskedelem hívei, miközben Trump elnök kereskedelmi háborút folytat Peking ellen és hasonlóval fenyegeti az európaiakat is. Brüsszelben viszont attól tartanak, hogy az EU szívja meg az amerikai-kínai kereskedelmi háborút, mert a kínaiak exportjukat átcsoportosítják az amerikai piacról az európaira.

A Reuters értesülései szerint Andrus Ansip digitális biztos kedden ismerteti az Európai Unió hivatalos álláspontját a Huawei ötödik generációs rendszerével kapcsolatban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrég Budapesten is lobbizott azért, hogy Magyarország zárja ki a Huawei-t az ötödik generációs tenderből. Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta, hogy az uniós irányvonalat követi: ha Berlin és Párizs kitiltja a Huawei-t, akkor Magyarország is fontolóra veszi ezt. Peking szerint a Huawei kitiltása az ötödik generációs tenderből igen negatív üzenet lenne. Ezt akarta elkerülni az Európai Unió azzal, hogy rábízta minden tagállamára: maga döntsön arról, hogy akar-e ötödik generációs Huawei technológiát vagy sem?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez