Merkel: kritikus az EU helyzete

A német kancellár a pozsonyi csúcstalálkozó előtt nyilatkozott. Merkel szerint most mindent meg kell tenni azért, hogy az EU visszanyerje a polgárok bizalmát.

Ezt úgy lehet elérni, ha az emberek úgy érzik: az Európai Unióban biztonság van. Ezenkívül olyan gazdasági növekedést kell produkálni, mely lehetővé teszi a jólét emelkedését egész Európában. Bár a csúcstalálkozót a szlovák fővárosban eredetileg azért hívták össze, hogy a Brexit következtében előállt helyzetet vitassák meg, mégsem ez a fő téma, hiszen May miniszterelnök nem nyomta meg a kilépés gombját.

Ehelyett az a közös francia-német javaslat van napirenden, mely a határok közös védelmének megerősítését célozza. Ez egy lépés lenne a közös európai hadsereg és a közös határvédelem felé. Mivel ennek a fő ellenfele Nagy-Britannia volt, ezért így a többi uniós állam szabadabban cselekedhet. Most csak 27 állam vezetői vesznek részt a csúcson. Ez az első alkalom, hogy Nagy-Britannia hiányzik.

A pozsonyi csúcstalálkozó fő célja az, hogy egységet mutasson a brit távozás után. Ezért megpróbálják a szőnyeg alá söpörni a problémákat, melyek élesen szembeállítják a tagállamokat. Például a migránsügyben a visegrádi államokat a nyugat-európai országokkal. Gazdasági ügyekben pedig az északiak helyeslik a németek megszorító politikáját, míg a déliek lazítást szorgalmaznak. A vitás ügyeket azért is akarják a háttérbe szorítani, mert az EU jövő tavasszal ünnepli az integráció fennállásának hatvanadik évfordulóját. Jövő márciusban Rómában újra hitet akarnak tenni az európai gondolat mellett, melynek népszerűsége az utóbbi időkben kissé aláhanyatlott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez