Apple-főnök Pekingben: Kína maradjon nyitott a globális gazdaság érdekében

Az egész világ számára fontos, hogy a világ legnépesebb országa tartsa nyitva piacait a külföldi cégek előtt – hangoztatta Tim Cook, aki egy fejlesztési konferencián beszélt a kínai fővárosban.

Az Apple iPhone-jai és iPad-jei jórészét Kínában állítja elő. Trump elnök kereskedelmi háborút inditott Kína ellen, és ennek szellemében büntetővámokkal sújtotta a kínaiak exportját. Március 28-án folytatódnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások Pekingben – jelentették be a Fehér Házban. Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló és Steve Mnuchin pénzügyminiszter képviseli az Egyesült Államokat a fontos tanácskozáson, melyen a világgazdaság két legerősebb államának érdekeit próbáljak meg egyeztetni. Washingtonban azt is bejelentették: április harmadikán az amerikai fővárosban folytatódnak a tárgyalások Kínával. A kínaiak küldöttségét Liu Ho miniszterelnök – elnökhelyettes vezeti. Ő a Harvard egyetemen doktorált, ezért jól ismeri az amerikaiak gondolkodásmódját.

Közben Hszi Csin-ping elnök európai körutat tesz. A Nagy Selyemút program keretében egyezményt írt alá Olaszországban, mely a kapcsolatok magasabb szintre emelését jelenti. Ezt többen bírálták az Európai Unióban és az Egyesült Államokban, mert attól tartanak, hogy Kína túlságosan nagy befolyást szerez az olasz gazdaságban, mely a harmadik legnagyobb az eurozónában. Hszi Csin-ping elnök vasárnaptól Franciaországban tárgyal. Macron elnök tárt karokkal fogadja, de figyelmeztetett arra, hogy Európának egységesen kell tárgyalnia Kínával, hogy az erőviszonyok kiegyenlítettek legyenek a partnerek között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez