Szabadkereskedelmi egyezményt írt alá Japán és Mongólia

Japán és Mongólia miniszterelnökei hosszú tárgyalások után aláírták a két ország szabadkereskedelmi egyezményét. Ez lehetővé teszi a kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat Tokió és az észak-koreai ügyekben kulcspartnerének számító Ulánbátor között.

A japán miniszterelnök, Abe Sinzó, és mongol kollégája, Chimed Saikhanbileg Tokióban írták alá a szerződést. A gazdasági partnerségi megállapodás része, hogy Mongólia hozzáférést biztosít Japánnak a szénkészletéhez és ritka földfémjeihez. Japán már régóta próbál Mongóliával és más országokkal, például Indiával megegyezni, hogy csökkenthesse a függését Kínától a high-tech termékek és autók gyártásában használatos ritka földfémek és ásványok beszerzésében. Japán egyebek mellett kedvező feltételekkel kínál hiteleket Mongóliának egy új repülőtér megépítéséhez is a fővárosban, Ulánbátorban. 

A két ország 2012-ben kezdte meg a kereskedelmi tárgyalásokat, tavaly állapodtak meg az alapvető feltételekben. Mongólia ma 16-szor akkora értékben importál Japánból, mindenekelőtt járműveket, mint amekkora értékben a szigetországba szállít árut. Az egyezmény előirányozza a Japánba exportált mongol termékek (például a kasmír) vámjának csökkentését is. 

Mongólia egyébként fontos politikai partnere Japánnak: Ulánbátor közvetíytésével tárgyal Tokió Észak-Koreával, egyebek mellett a néhány évtizeddel ezelőtt elhurcolt japánok ügyéről is.

 

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez