Az USA nukleáris technológiához segíti Szaúd-Arábiát

Amerikai cégek egy titkos szerződés alapján nukleáris technológiát adtak el Szaúd-Arábiának – ezt közölte a washingtoni szenátus katonai bizottságában Rick Perry energiaügyi miniszter.

Rick Perry azt állította, hogy a titkos szerződés nem teszi lehetővé, hogy Szaúd-Arábia atombombához jusson. A kétkedők kérdéseire válaszolva az amerikai energiaügyi miniszter azt válaszolta : “Ha mi nem adunk nukleáris technológiát Szaúd-Arábiának, akkor majd kapnak az oroszoktól vagy a kínaiaktól. Őket pedig egyáltalán nem érdekli az, hogy vajon békés célokra használják a nukleáris technológiát, vagy atombombát gyártanak!”

Mohamed bin Szalman trónörökös többször is kijelentette, hogy amennyiben az ősellenség, Irán atombombához jut, akkor Szaúd-Arábia sem lehet meg nukleáris fegyver nélkül. Trump elnök kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból. Irán egyelőre azt állítja: tartja magát a nagyhatalmakkal kötött egyezményhez és nem fejleszt atombombát. Izraelben és Szaúd Arábiában ebben kételkednek.

Mohamed bin Szalman herceg tanácsadója megfenyegette az amerikaiakat: ha Hashogdzsi miatt szakítanak Szaúd-Arábiával, akkor lepaktálnak az oroszokkal! Dzsamál Hashogdzsi ellenzéki újságírót, aki a Washington Postban írogatott, Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán brutálisan meggyilkolták. A CIA szerint az utasítást Mohamed bin Szalman trónörökös adta ki. Trump elnök az ügyben úgy nyilatkozott, hogy a történelem valaha volt legrosszabb fedőakciója a Hasogdzsi-ügyre adott szaúdi magyarázat. Ugyanakkor leszögezte: Szaúd-Arábia túlságosan is fontos szövetségese az Egyesült Államoknak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez