Korán Siva templomában

Az indiai Bhadaur város egyik hindu templomában a Korán szavait recitálták. Az efféle „többvallású rítus” nem újdonság a helyiek körében.

A héten egy hindu templom vezetője más, muszlim vallási imákat recitált egy Siva templom belsejében, amit a sádhuk és szikh vallási felekezet tagjai is áhítattal hallgattak. Az a tény, hogy a vallási himnuszok a Koránból származnak, miközben a háttérben Siva hindu istenség képe jelenik meg, úgy tűnik nem zavarja a helyik közösséget. A templom vezetése mindenféle valláshoz biztosít megfelelő kellékeket a szertartásokhoz.

A mostani rítus egyébként egy 9 napos imádkozás része volt, melyet egy nemrég közúti balesetben elhunyt 20 éves fiatalért mondtak el. Az elhunyt családja nem rendelkezett megfelelő háttérrel és eszközökkel, hogy a szertartásokat megfelelően megtartsák a halott üdvére, így a templomot kérte meg, hogy segítsenek ebben. Végül megállapodtak.

Az ilyen eseményekkel, amikor más vallások rituáljait is megtartják bizonyos vallású templomokban érdekes meglepetést okoznak a kívülállóknak, de ez nem újdonság a helyiek körében. A helyi templom már 1990-es évek óta fogad más vallásúakat. Körülbelül három éve nyitották meg azt a nagy termet, ahol több vallás szertartásait is megtartják.

Csak decemberben 3 muszlim szertartást tartottak a templomban, míg a szikhek 10 eseményt rendeztek. A templom vezetői azt mondják, hogy ők teret adnak a különböző vallási közösségeknek, mert azok így, az egyetemes tervériség jegyében megerősítik a kötelékeket egymás között.

Látjuk, hogy a közösségekben működik a harmónia, és erre nagyon büszkék vagyunk”- mondja a templom egyik vezetője.

Az elhunyt fiatal nagybátyja azt mondta: „Ez egy kicsi és személyes esemény, de ez kellő üzenettel szolgál azoknak, akik megpróbálják megosztani az embereket a vallás nevében.”

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez