Fekete és leszbikus Chicago új polgármestere

Lori Lightfoot ügyésznő korábban a rendőrség ügyeit vizsgálta, amely előszeretettel lépett fel brutálisan a szegény feketékkel szemben.

Chicago szegény déli és nyugati negyedei ezért nagy többséggel támogatták az ügyésznőt. Akinek az ellenfele is fekete volt és szintén a Demokrata Párthoz tartozott. Chicago a demokraták bázisa, Obama elnök is innen startolt.

A közbiztonság katasztrofális

Tavaly 550 gyilkosságot követtek el Chicagóban. Ez több mint New York és Los Angeles összes gyilkossága, pedig ez a két város népesebb, mint Chicago. A bűnözés összefügg a szociális helyzettel: a déli és a nyugati negyedekben a fiatal feketék számára a kábítószer-kereskedés a legvonzóbb szakmának számít. Az új polgármester asszony fordulatot ígér: szeretné, ha csökkenne a különbség a gazdag centrum és az északi városrész, valamint a szegényebb Dél és a Nyugat között. A chicagói választás üzenet mind a demokratáknak, mind pedig Trumpnak: a gyorsan növekvő nagy különbségek a különböző társadalmi csoportok között létrehoztak egy olyan hangulatot a 2,7 milliós nagyvárosban, amely a régi vezetés teljes lecserélését érte el, megválasztva egy fekete leszbikus nőt az USA harmadik legnagyobb városának az élére.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez