A Huawei alapító atyja Kína legbefolyásosabb üzletembere

Ezt állapította meg a Fortune magazin pekingi kiadása. A 74 éves Ren Zhengfei azzal érdemelte ki a címet, hogy az ötödik generációs mobilrendszer kifejlesztésével megelőzte az egész világot.

“Senki sem lehet meg a mi chipünk nélkül!” – nyilatkozta büszkén a Huawei főnöke, aki igen közel áll a Kínát vaskézzel irányító kommunista párt vezetőihez. No meg a hadügyminisztériumhoz, mint annak egyik legfőbb szállítója.

Ren Zhengfei a seregben kezdte meg kutatómunkáját, első kísérleteit a hadügyminisztérium pénzéből végezte. Emiatt az Egyesült Államokban azt állítják: a Huawei a kínai hadsereg cége, mely maximális mértékben kiszolgálja a hírszerzést. Épp erre hivatkozva kérte Mike Pompeo külügyminiszter legutóbbi európai körútján Budapesten is: NATO-tagállamok ne használják a Huawei ötödik generációs mobilrendszerét!

Az európaiak nem hajoltak meg az amerikai nyomás alatt. A kínaiak a maguk részéről egyértelművé tették: a Huawei kizárása egy tenderből casus bellinek tekintendő. Legutóbb Li Ko-csiang miniszterelnök hívta fel erre a figyelmet európai körútján, amikor Brüsszelben uniós vezetőkkel, Dubrovnikban pedig 16 közép- és kelet-európai állam vezetőivel tárgyalt.

Közben Kanadában amerikai kérésre fogva tartják a Huawei-főnök lányát, aki egyben a kínaiak büszkeségének pénzügyi főnöke is. Azzal gyanúsítják, hogy a Huawei megszegte az Irán elleni amerikai szankciókat. Pekingben arra mutatnak rá, hogy mindez része a kereskedelmi háborúnak, melyet Trump elnök folytat Kína ellen. Maga Trump sem tagadta ezt, amikor kijelentette: ha lesz megállapodás az USA és Kína között, akkor “meglátja, hogy mit tehet a Huawei örökösnő ügyében”.

Fotó: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez