Huawei: a világ nem lehet meg a mi technológiánk nélkül

Az 5G technológiára célzott Ren Zhengfei, a Huawei alapító atyja, aki a BBC-ben beszélt. Most először nyilatkozott külföldi médiának azóta, hogy december elsején lányát Kanadában – amerikai kérésre – letartóztatták.

Meng Van-zsou ellen politikai vádakat emeltek. Ez elfogadhatatlan, de hagyjuk, hogy a bíróság tegye a dolgát – hangsúlyozta a Huawei alapító elnöke. Korábban Peking megfenyegette Kanadát: súlyos következményei lehetnek annak, ha a Huawei-főnök lányát kiadják az Egyesült Államoknak. Mivel vádolják Meng Van-zsou asszonyt az amerikaiak? Azzal, hogy mint a Huawei pénzügyi igazgatója átvágta őket: titokban kereskedett Iránnal, melyet szankciók sújtottak. Peking szerint a vád nevetséges, hiszen régi ügyekről van szó. Valójában az USA azért dühös, mert

az 5G technológiában Kína megelőzte Amerikát. 

A Huawei-főnök joggal büszke erre és úgy véli: Amerika nem zúzhatja szét a céget! Nemrég Új-Zéland jelentette be: nem használja a Huawei technológiáját, mert az nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Új-Zéland tagja a Five Eyes Only angolszász szövetségnek, amely az USA nyomására kémkedéssel gyanúsítja a Huaweit.

Ha kémkedésre akarnának rávenni, akkor inkább becsuknám a céget 

Így nyilatkozott az alapító elnök a BBC-nek. A Huawei főnöke korábban a hadsereg kutatólaboratóriumát vezette, ezért kapcsolatát a kínaiak hírszerzésével túlságosan is szorosnak tekinti az amerikai kémelhárítás.

Pompeo külügyminiszter Budapesten is a Huawei hanyagolását sürgette 

Washington véleménye szerint egyetlen NATO-államnak sem szabadna Huawei-technológiát alkalmaznia a nagy kémkedési kockázat miatt. Pompeo budapesti látogatása után a pekingi sajtó megdicsérte a magyar kormányt, amiért ellenállt az amerikai kérésnek. A magyar kormány korábban együttműködési szerződést kötött a Huawei-jel, amely a világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártója és amelynek 5G technológiája jelenleg egyedülálló az egész világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez