Kockázatos az elavult segélyhívó rendszer

Nem feltétlenül számíthatnak a lehető leggyorsabb segítségre a bajba kerülők, akik a 911-es segélyvonalat hívják az Egyesült Államokban. A problémát a jelenleg használt technológia elavultsága okozza.

Vészhelyzetben az idő nagyon sokat számít. Másodpercek dönthetnek élet és halál kérdéséről. Ezért alapvető elvárás lehet az emberektől, hogy lehetőség szerint azonnal a segítségükre induljanak az illetékesek. Ez azonban nem könnyű, ha a központ nem tudja pontosan megállapítani honnan érkezik a segélyhívás.

Az Egyesült Államok segélyhívó rendszerének nagy része elavult technológiát alkalmaz. Körülbelül a vezeték nélküli készülékekről érkező hívások 60%-át a diszpécser nem tudja pontosan bemérni. Ezért csak abban lehet bízni, hogy a vészhelyzetben lévő személy gyorsan és pontosan le tudja írni pozícióját. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság célja, hogy ezt a kockázatot kiküszöböljék, de az átállás kétségbeejtően lassan halad.

Szakértők szerint pedig minél gyorsabban át kéne állni műholdas rendszerre, hiszen a technológia manapság teljesen alapvetőnek számít. Az olyan alkalmazások használata, mint a Google Maps teljesen általánossá vált már egy ideje. A jelenlegi alkalmazott módszerrel ellentétben egy műholdas alapú rendszerrel azonnal meghatározható lenne a telefonáló pozíciója.

A rendszer tökéletlensége miatt történt már tragédia: egy fiatal lány decemberben a kocsijával egy tóba hajtott Atlanta külvárosában. A segélyhívása során annyira pontosan megadta a helyzetét, amennyire lehetséges volt, de a diszpécsernek nem sikerült megtalálnia. Végül majdnem 20 percben telt mire kiértek hozzá, de addigra már késő volt.

A hiányosság egyértelműen veszélyezteti a közbiztonságot. Az ilyen alapvető szolgáltatás zökkenőmentes működése kulcsfontosságú, ezért a fejlesztésére fordított forrásoknak jobban összhangban kéne lenniük a szükségletekkel.

(Fotó: Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez