Ötcsillagos tábornok vezényli a Notre-Dame újjáépítését

Öt év múlva a Notre-Dame szebb lesz, mint valaha – ígérte meg Emmanuel Macron köztársasági elnök nem sokkal azután, hogy megtörtént az első kárfelmérés a tűzvész után a katedrálisban. Öt év nagyon rövid idő a hatalmas munkához, ezért Franciaország egyik legkiválóbb katonáját bízták meg a feladattal.

Az ötcsillagos tábornok korábban a fegyveres erők vezérkari főnöke volt. A most 70 éves Jean-Louis Georgelin mintaszerű katonai pályát futott be. A hazai szolgálatokon túl külföldön is bizonyított: 1990-ben ő volt a NATO csapatok parancsnoka Bosznia-Hercegovinában, ahol a vallási és nemzetiségi ellentétek a forrpontra jutottak. Évekig szolgált az Élysée-palotában is, mint köztársasági elnökök katonai tanácsadója.

Közben rohamtempóban gyűlik a pénz az újjáépítéshez. 24 óra alatt az összegyűlt összeg meghaladta az egymilliárd eurót. Volt olyan adományozó, aki közölte: nem kívánja igénybe venni azt az adókedvezményt, melyet az állam ezzel kapcsolatban nyújt. Ez azért fontos, mert a francia költségvetés erősen deficites, így az adókedvezmény sok gondot jelenthet a kormánynak. Francois-Henri Pinault, aki Franciaország egyik leggazdagabb embere és 2009 óta Salma Hayek férje, ezért mondott le az adókedvezményről, hogy ily módon is támogassa a gyors újjáépítést.

Macron elnök rendkívül jól kezelte a tűzvész drámáját – ezt bírálói is elismerték Franciaországban, ahol felfüggesztették az európai választási kampányt. Azt viszont felróják Macron elnöknek, hogy elődeihez hasonlóan nem gondoskodott arról, hogy az értékes műemlékek megfelelően biztosítva legyenek. Franciaországban erre a törvények nem kötelezik a kormányt és nem véletlenül. A Notre-Dame-hoz hasonló felbecsülhetetlen értékű műemlékek biztosítása olyan csillagászati összeget emésztene fel, amely katasztrofális helyzetbe hozná az állami költségvetést Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez