Megközelítette a 300-at a srí lankai áldozatok száma

Srí Lankán 290-re nőtt a húsvétvasárnapi merénylethullám áldozatainak száma. Még mindig nem tudják, ki állt a háttérben, jóllehet sejtések már vannak.

A hatóságok eddig 24 embert vettek őrizetbe – hogy ki mozgatta őket, azt még nem sikerült kideríteni. Pedig nagyon precízen megtervezett támadássorozatról van szó: a templomokban és a szállodákban összehangoltan léptek az öngyilkos merénylők. A sebesültek száma meghaladja a félezret, a halottak között 36 a külföldi.

Ez volt a legvéresebb terrortámadás Srí Lankán az elmúlt tíz évben – azóta, hogy véget ért a polgárháború a 21 milliós ázsiai szigetországban. Az első hírek helyi idő szerint reggel háromnegyed 9-kor jöttek ki, akkor annyit lehetett tudni, hogy rövid időn belül hat robbanás volt.  Három templomban, Negombóban, Batticaloában és a főváros, Colombo Kochchikade kerületében a húsvéti mise idején robbantottak, nagyjából ugyanakkor, mikor három colombói szállodában, a  Shangri-Lában, a Kingsbury-ben és a Cinnamon Grandban.

A rendőrök két helyen hajtottak végre rajtaütést, mindkettőn robbantással fogadták őket, hárman közülük meg is haltak. A légierő arról számolt be, hogy rögtönzött robbanószerkezetet is találtak a nemzetközi repülőtérnél Colombóban, egy csaknem 2 méter hosszú műanyag csövet, tele robbanóanyaggal. Ezt időben sikerült hatástalanítani.

A kormány arra kérte az ország lakóit, hogy ne találgassák, ki állhat az öngyilkos merényletek mögött. Ennek érdekében korlátozta a közösségi médiát is. Arról sem tájékoztatottak a hatóságok, hogy ki az a 24 ember, akit őrizetbe vettek. Mindazonáltal a BBC tudósítója arról számolt be, hogy egy szélsőségesen radikális iszlamista csoportra gyanakszanak.

A merénylethullám áldozatainak nagyobbik része Srí Lanka polgára volt, a külügy 36 külföldi halottról tud: indiaiak, britek, dánok, törökök, kínaiak és ausztrálok vannak köztük, valamint egy-egy portugál, holland és japán állampolgár.

Srí Lankán élesek a nemzeti ellentétek: a szingalézek alkotják a többséget, de a tamil kisebbség véres polgárháborúban próbálta meg kivívni az autonómiát. A Tamil Tigrisek lázadását a kormányzat brutális módszerekkel verte le.

A szigetországban a legtöbben a theravada buddhista vallást követik, a lakosság több mint 70 százaléka sorolja ide magát a legutóbbi népszámlálás adatai szerint. A hinduk és a muszlimok aránya 12.6, illetve 9.7 százalék. Az országban másfél millió keresztény él, túlnyomó többségül római katolikus. Az ő templomaikban robbantottak az öngyilkos merénylők húsvét vasárnapján, közülük került ki az immár csaknem 300 halott nagy része.

Fotó: az egyik célpont, a Szent Sebestyén templom Negombóban, / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez