Egynapos orosz-észak-koreai csúcs Vlagyivosztokban

Először találkozott egymással Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun. Az orosz elnök korábban persze már tárgyalt Észak-Korea urával, de akkor azt még Kim Dzsongilnek hívták.

A Kim dinasztiát régi jó viszony fűzi Oroszországhoz. Kim Dzsongil ott született, miközben apja, a rendszer alapítója szovjet századosi egyenruhában harcolt a japánok ellen. Az ifjú diktátor is folytatni kívánja a családi tradíciót, annál is inkább, mert a nagy nyugati nyitás Amerika felé most problematikusnak látszik.

Míg az első csúcs remekül sikerült Szingapúrban, a második tökéletes kudarcnak bizonyult Hanoiban. Még az idén állítólag lesz harmadik is. Ezt ígéri Donald Trump Washingtonban. Kim Dzsongun jelezte: az év végéig ad haladékot az amerikaiaknak! Addig nem kezdi újra nukleáris és rakétakísérleteit, melyek nyugtalanítják nemcsak az Egyesült Államokat, de Japánt és a térség sok más államát is.

Az egynapos csúcstól nem vártak eredményeket – legalábbis olyanokat nem, melyeket be is jelentenek. Észak-Koreában minden fontos információ évtizedek óta titkos. Az első számú vezető tárgyalásairól csak a beavatottak szűk körét tájékoztatják a világtól elzárkózó nemzeti kommunista országban. A vlagyivosztoki csúcstalálkozónak talán a PR-hatása a legfontosabb: Kim Dzsongun megmutathatta Trump elnöknek, hogy számíthat Oroszország támogatására. Saját népe előtt pedig igazolhatta: a világ legfontosabb vezetőivel egyenrangúként tárgyal!

Valószínű, hogy Kim Dzsongun hamarosan Kínába is ellátogat. Mielőtt Trump elnökkel találkozna, az ifjú diktátor mindig kikéri Hszi Csin-ping elnök véleményét. Végül is Észak-Korea számára Kína a nagy szövetséges. Kínai katonák mentették meg Kim Ir Szen rendszerét a koreai háborúban /1950-53/. Mao elnök legidősebb fia is ott halt hősi halált. Csakhogy Észak-Korea tart is Kínától, hiszen méretei épp egy kínai tartománynak felelnek meg. Az egyoldalú függéssel szemben hasznos az orosz kártya, melyet sikerült felmutatni Vlagyivosztokban az egynapos Putyin – Kim Dzsongun csúcstalálkozón.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez