Ki kit csap be? – Újra Phenjanba látogat Pompeo

Az amerikai diplomácia vezetőjének idén már ez lesz a harmadik útja. Ő készítette elő Donald Trump és Kim Dzsongun találkozóját Szingapúrban. Miben is állapodott meg az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor? Pontosan nem lehet tudni, de Trump meghosszabbította a szankciókat Észak-Koreával szemben, amely a maga részéről nem nagyon siet a nukleáris leszereléssel.

Észak-Korea egyre több uránt dúsít. Legalábbis erről tanúskodnak azok a műhold-felvételek, melyeket a 38 North megfigyelő központ elemzett. A Washington Post és a South China Morning Post szerint Észak-Korea egyáltalán nem állt le az urándúsítással, ahogy ezt a szingapúri csúcstalálkozó után Washingtonban gondolták. Donald Trump és Kim Dzsongun abban állapodott meg, hogy Észak-Korea fokozatosan leszereli nukleáris fegyvereit, ezért cserébe az Egyesült Államok feloldja azokat a szankciókat, melyeket a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer ellen bevezetett. Csakhogy Donald Trump épp most egy évvel meghosszabbította a szankciókat Észak-Korea ellen. A büntetőintézkedéseket még Obama elnök vezette be Észak-Korea nukleáris programja miatt 2008-ban. Azóta minden évben az amerikai elnök meghosszabbította, hiszen a nukleáris fenyegetés Észak-Korea oldaláról egyre komolyabb lett.

A szankciók nyomorúságos életre kárhoztatják Észak-Korea népét, miközben a nukleáris és rakétafejlesztésre mindig talál pénz az ifjú diktátor, aki úgy érzi: ettől függ nemcsak a hatalma, de az élete is! Előtte lebeg ugyanis Kadhafi és Szaddám Huszein példája. A szankciók nemcsak Észak-Korea jelenét, de a jövőjét is alapvetően befolyásolják: a külföldi befektetők zöme ugyanis ettől teszi függővé, hogy kockáztassa-e a pénzét Észak-Koreában.

Jim Mattis amerikai hadügyminiszter Pekingben tárgyalt, csütörtökön pedig Szöulban folytatta távol-keleti körútját. A Pentagon főnöke utalt arra, hogy leállítottak több nagy hadgyakorlatot a Koreai-félszigeten és a környező vizeken, hogy eleget tegyenek a szingapúri csúcs megállapodásának. Azt persze nem közölte, hogy valójában miben is állapodott meg Donald Trump és Kim Dzsongun. A párbeszéd mindenesetre folytatódik az USA és Észak-Korea között. A South China Morning Post értesülései szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a jövő héten újra Phenjanba látogat.  Mennyiben zavarja ezt a diplomáciát, hogy Yongbyonban továbbra is dúsítják az uránt? Washingtonban azt veszik észre, amit észre akarnak venni: Irán esetében Trump mondvacsinált ürüggyel kilépett az atomalkuból. Észak-Koreával beleugrott egy másik atomalkuba, melynek a részleteit csak nagyon kevesen ismerik. Jim Mattis hadügyminiszter távol keleti-körútján nem tűnt túlságosan izgatottnak amiatt, hogy Észak-Korea egyre több uránt dúsít Yongbyonban. Kim Dzsongun nyilván tárt karokkal fogadja majd Mike Pompeo külügyminisztert, akivel megvitathatják: hogyan tovább? A PR után a tetteknek kellene következniük, mert a világ egyre kevésbé hisz a szép szavaknak…

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez