Gengsztermódszerekkel vádolja Amerikát Észak-Korea

A KCNA hírügynökség szerint az Egyesült Államok nem értékeli reálisan az erőviszonyokat és gengsztermódszereket alkalmazva próbál meg nyomást gyakorolni a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerre. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont pozitívan értékelte a tárgyalásokat, melyeket Phenjanban folytatott.

Tokióban tartott sajtóértekezletén az amerikai diplomácia vezetője azt mondta, hogy tárgyalásai Észak-Koreában “termékenyek voltak”. Az Egyesült Államok külügyminisztere és észak-koreai tárgyalópartnere sokat viccelődnek egymással – mondta az amerikai külügyi szóvivő még Phenjanban, ahol Mike Pompeo kétszer is tárgyalt Kim Jong Csol tábornokkal. A titkosszolgálat egykori főnöke aktív szerepet játszott a szingapúri csúcstalálkozó előkészítésében. Phenjanban ő számít a második embernek, ha stratégiai kérdésekről van szó. A két fél minden fontos kérdést megtárgyalt – hangsúlyozta az amerikai szóvivő.

Az USA továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea teljes nukleáris erejét számolja fel. Phenjan viszont biztonsági garanciákat követel. Trump emiatt lemondott a nagy hadgyakorlatokról, melyeket Észak-Korea háborús fenyegetésnek tartott. Műhold-felvételek azt mutatják, hogy Észak-Koreában a nukleáris leszerelés egyelőre nem kezdődött meg. Igaz, hogy Trump is meghosszabbította azokat a szankciókat, melyek Észak-Koreát sújtják a fegyverkezés miatt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Phenjanból Szöulba és Tokióba repült, hogy tájékoztassa az USA szövetségeseit a tárgyalások eredményeiről. A mostani az idén már a harmadik látogatása Mike Pompeónak Phenjanban, ahol az USA diplomáciájának vezetője hangsúlyozta: Amerika érdekelt Észak-Korea felvirágzásában. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, az minden bizonnyal csak később derül ki, hiszen jelenleg mind az USA, mind pedig Észak-Korea “tisztázni kívánta a helyzetet”. Az amerikaiak szerint ez sikerült, Észak-Korea szerint viszont nem. A ki kit csap be játék tovább folytatódik, de a háborús feszültség jelentős mértékben csökkent a Koreai-félszigeten. Ennyi eredménye mindenképp volt a PR-csúcstalálkozónak Szingapúrban.

Fotó: www.ballon-juice.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez