Tíz ausztrál dollár egy kóbor macska skalpjáért

Ausztrália 2020-ra kétmillióval csökkenteni akarja a kóbor macskák számát. Queensland államban ennél is tovább mentek: tíz ausztrál dollárt (ez körülbelül hét amerikai dollárt ér) fizetnek minden egyes megölt macska skalpjáért!

Az állatvédők tiltakoznak, de a konzervatív kormányzat elszántnak látszik. Miért akarnak végezni oly sok kóbor macskával?

Naponta egymillió madarat ölnek meg a macskák Ausztráliában

A hüllők közül 1,7 millió esik áldozatául az elvadult macskáknak, amelyek elszántan vadásznak, mert másképp nem tudnak megélni. Ausztrália vadállománya egyedülálló, hiszen az emberek által lakott területektől igen távol esett. A XVII. században érkeztek az első macskák Ausztrália földjére, ahol azután nagyon elszaporodtak. 2015-ben 18 millióra becsülték a kóbor macskák számát. Ez nyilvánvalóan túlzás – nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Tim Doherty professzor, a Deakon egyetem tanára. A valós szám 2-6 millió körül lehet. Ezért tervezi a kormányzat 2 millió kóbor macska megölését a jövő év végéig. Ez nem jó ötlet – mondja az ökológus professzor. Azt kell megnézni, hogy hol van sok kóbor macska és hol van sok áldozat! Ott jogos lehet a kóbor macskák ritkítása, de a hatalmas területű, ritkán lakott országban nagyon egyenlőtlen a kóbor macskák eloszlása is.

Új-Zélandon vannak, akik az egész macskanépességgel végezni akarnak

Az indok ugyanaz, mint Ausztráliában: a vadon élő macskák elpusztítanak őshonos fajokat, melyek csakis itt találhatóak. Ausztráliában 20 olyan emlősfaj halt ki, melynek tagjait a vadon élő macskák és a rókák vadászták le. Nem arról van szó, hogy a macskák ellen vagyunk, de meg akarjuk óvni az áldozatokat – védekezik a kormányzat Ausztráliában. Új-Zélandon még nincs hivatalos háborúskodás a macskával szemben, de arra már van határozat, hogy a szigetország váljon teljesen ragadozómentes övezetté 2050-ben!

Mi lesz így a házi macskákkal? Számukat korlátozni akarják, mondván: egy háztartásban elég egy is belőlük, de kettő a maximálisan tolerálható szám.

Az állatvédők mindkét országban tragikus döntés előtt állnak. Kit védelmezzenek? A vadon élő macskák áldozatait vagy a halálra ítélt macskákat?! A dilemma szinte megoldhatatlan. Persze a fanatikus állatvédők nem így látják a dolgot. Brigitte Bardot, a francia filmek egykori szupersztárja úgy véli: a ne ölj bibliai parancsa az állatokra is érvényes! Vagyis az embernek akkor sem szabadna ölnie, ha ezzel megmenti egy másik állat életét. A skalpvadászok Queensland államban, Ausztrália északi részén aligha foglalkoznak morális problémákkal, hiszen minden macskaskalpért tíz ausztrál dollárt kapnak. Tehát ha valaki szorgosan öli a vadon élő macskákat, akkor szép pénzhez juthat Ausztrália északi államában, ahol már megkezdődött az országos kampány, melynek célja kétmillió kóbor macska kiirtása a kontinensnyi országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez