Pompeo lemondta Berlint

Indoklás nincs, csak annyi, hogy “más sürgős ügyek” elszólítják az amerikai diplomácia vezetőjét. Pedig tárgyalni volna miről, hiszen Trump nem véletlenül küldte Európába a múlt héten energiaügyi miniszterét.

Rohamtempóban veszi az amerikai földgázt az EU, hogy elkerülje Trump szankcióit. Jóval drágább az amerikai gáz, mint az orosz, de nemcsak az ár számít – győzködte az európaiakat Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter Brüsszelben. Ha csak az árat néznénk, akkor mi sem vennénk Mercedest vagy BMW-t! Ez nem is túlságosan burkolt célzás volt Trump fenyegetésére: az USA elnöke túl sok német autót lát New Yorkban és túlságosan keveset az amerikai kocsikból Európában.

Tavaly júliusban Jean-Claude Juncker sikeresen lebeszélte Trumpot a szankciókról, mondván, hogy az Európai Unió fokozza amerikai importját. Azóta 272%-kal nőtt az Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz behozatala – hangsúlyozta büszkén az EU energiaügyi biztosa. A spanyol Miguel Arias Canete elmondta, hogy idén januárban az EU földgáz-importjának már a 13%-át adta az Egyesült Államok. Előző januárban ez csak 5% volt. Csakhogy Trumpnak ez nem elég! Meg akarja fúrni az Északi Áramlat második vezetékét, mely a Balti-tenger alatt orosz földgázt hozna Németországba. Rick Perry energiaügyi miniszter képmutató módon aggodalmaskodott Európa orosz gázfüggősége miatt.

Vegyenek tőlünk! Mi drágábbak, de megbízhatóbbak vagyunk! Ez volt Trump miniszterének velős üzenete. A célpont pedig Németország. Angela Merkel kormánya jóváhagyta a 9,5 milliárd eurós hatalmas vállalkozást, melyet Trumpon kívül erőteljesen bírált Lengyelország és Ukrajna is. Lengyelország erős embere, Jaroslaw Kaczynski egyenesen a Hitler-Sztálin paktumhoz hasonlította az Északi Áramlatot, mely közvetlenül juttat el hatalmas mennyiségű földgázt Oroszországból Európába. Ukrajna a tranzitdíjak elvesztésétől tart. Ezekhez a bírálatokhoz meglepő hang társult,  Manfred Weberé, aki megakadályozná az Északi Áramlat 2 építését!

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje kijelentette, hogy amennyiben beülhetne Jean-Claude Juncker székébe, akkor ő bizony nem habozna leállítani az Északi Áramlat kettőt! Manfred Weber egyáltalán nem véletlenül ezt a Polska Times című lapnak mondta el, hogy ily módon erősítse az Európai Néppárt pozícióit a májusi európai választásokon. Manfred Weber kerek-perec kijelentette: az Európai Uniónak nem érdeke az Északi Áramlat 2 megépítése! Csakhogy ugyanaz az Angela Merkel kancellár hagyta jóvá a nagy orosz gázüzletet, mint aki csúcsjelöltté tette Manfred Webert az Európai Néppártban.

Kitartunk az Északi Áramlat mellett. Manfred Weber kijelentését nem kívánjuk kommentálni, mert az az európai választási kampány része – mondta a kormányszóvivő helyettese Berlinben. A gazdasági minisztérium szóvivője el is magyarázta a rászorulóknak, hogy miért ragaszkodik annyira az orosz gázhoz a német kormány. Németország fokozatosan lemond a nukleáris energiáról. Ennek pótlását csak részben biztosíthatják a megújuló energia források, ezért van szükség az Északi Áramlat 2-re – érvelt a gazdasági minisztérium embere Berlinben. Különben pedig Németország háromoldalú energiatárgyalásokat akar, melyeken az EU, Oroszország és Ukrajna venne részt.

Megmarad tehát az USA-Németország szembenállás, melyben Trump úgy próbálja meggyengíteni Angela Merkelt, hogy közvetlenül tárgyal közép-kelet-európai szövetségeseivel. Mindenekelőtt a lengyelekkel, akik az amerikai földgáz-importban éppúgy az élen járnak, mint a fegyvervásárlásban. A magyar miniszterelnök közelgő washingtoni látogatása is ebbe a gondolatkörbe illeszkedik Trump környezetében, ahol az Európai Unió meggyengítését az USA stratégiai érdekének tekintik, hiszen az uniós tagállamok jóval kisebb súlyt képviselnek egyedül, mint együtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez