A jó csokoládé színtiszta tudomány – állítják a kutatók

Nem mindegy, hogyan keverik a csokit, a mikroszkopikus cukorkristályok fizikai tulajdonságai ugyanis változnak a keverés hatására.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatócsoportja a csokoládékészítést tanulmányozta. A csokoládé folyékony állapotában történő keverésére, a “conching” eljárásra fókuszáltak, melyet Rodolphe Lindt fejlesztett ki 1879-ben. A szakemberek az analízis során megállapították, hogy a csokoládé készítése színtiszta tudomány: a mikroszkopikus cukorkristályok fizikai tulajdonságai ugyanis változnak a keverés hatására,  így válik lággyá a csoki textúrája. Az órákon át tartó keverés csökkenti a részecskék közötti súrlódást és finommá őrli a durva szemcséket –  így jön létre a lágy ízvilág.

A 140 éves keverési technika laboratóriumi vizsgálata, melyről a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain számoltak be, segíthet más területek fejlesztésében is. Ilyen lehet a kerámia- és a cementgyártás, ami szintén nagyban függ az alapanyagok kikeverésén. A csokikészítést pedig fenntarthatóbbá is tehetik a kapott eredményekkel, úgy, hogy megpróbálják csökkenteni az energiafelhasználást a szektorban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez