Orosz tiszteket is elítéltek egy sikertelen puccskísérlet miatt Montenegróban

Az orosz katonai hírszerzés két tisztjét 15 illetve 12 éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság Montenegróban, mert megpróbálták megakadályozni a kis balkáni állam csatlakozását a NATO-hoz 2016-ban.

Milo Gyukanovics elnököt is meg akarták gyilkolni a puccs idején – hangzott el az ügyész szájából. A két orosz tiszt Szerbiában készítette elő az összeesküvést, melyben oroszbarát helyi erők vettek részt. Emiatt két parlamenti képviselőt is 5-5 éves börtönbüntetésre ítéltek Montenegróban.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, Oroszország pedig tagadta, hogy bármi köze is lett volna az ügyhöz. Ugyanakkor a londoni Guardian azt írja, hogy a két orosz tiszt Nyikolaj Patrusev repülőgépén távozott sietve Szerbiából. Nyikolaj Patrusev a Biztonsági  Tanács elnöke Oroszországban. Moszkva természetesen cáfolt.

Montenegro végül is a NATO tagja lett. Ennek elsősorban amiatt van jelentősége, mert az oroszbarát Szerbiának nincs tengerpartja. Az orosz flottának nincsen kikötési lehetősége a Balkánon, mert minden érintett állam belépett a NATO-ba. A Földközi-tenger keleti medencéjében egyedül Szíriában van orosz flottatámaszpont, Tartuszban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez