Peking tiltakozik, mert Párizs menedékjogot adott az Interpol-főnök nejének

Meng Hong-vejt Kínában korrupcióval vádolják – közölte a külügy szóvivője Pekingben. Ezért Kína nem érti: miért és hogyan kaphattak menedékjogot Grace Meng és a házaspár iker gyermekei Franciaországban? – háborgott a szóvivő Pekingben, ahol már azt is igen rossz néven vették, hogy a francia sajtó nagy teret szentelt az ügynek.

A kínaiak szerint ugyanis kínai belügyről van szó! Az Interpol főnöke tavaly ősszel  hazautazott, majd eltűnt.

Meng Hong-vej, aki az Interpol első kínai vezetője volt Lyon városában, szabadságra ment haza, de ezt nem kellett volna tennie! Még leadta a vészjelzést nejének mobil telefonon, majd eltűnt. Felesége berohant a helyi rendőr-kapitányságra Lyonban, hogy kutassák fel a férjét. A francia hatóságok csak lassan kezdtek a kínai Interpol-főnök keresésébe, mert nem akarták elrontani a szépen alakuló francia-kínai kapcsolatokat. 2018 őszén már biztos volt: idén Párizsba látogat Kína első embere. Hszi Csin-ping első külföldi útja Európába vezetett, hogy megmutassa Trump elnöknek: van alternatíva Amerikával szemben, mely kereskedelmi háborúba kezdett Kínával. Ilyen körülmények között nehezükre esett a francia hatóságoknak, hogy Pekingben érdeklődjenek: hova tűnt az Interpol főnöke, akit a családja visszavár Lyonban?

A kínaiak hosszas hallgatás után közölték: az Interpol-főnököt kihallgatják korrupciós ügyben. A párizsi Le Figaro, mely felidézte az első kínai Interpol-főnök karrierjének drámai végét, visszautalt arra, hogy Meng Hong-vej elvtárs kezdetben Kína maximális támogatását élvezte. Hszi Csin-ping elnök jóváhagyása nélkül nem jelölték volna az Interpol élére. A kínaiak elszántan lobbiztak érte, mert tudták: jelentős ellenérzések vannak a világban Kínával szemben. Ráadásul Meng Hong-vej megőrizte államtitkári rangját a pekingi belügyminisztériumban! Mi változott meg? Miért kellett ilyen botrányos körülménynek között elfogni az Interpol főnökét?

Pekingben hallgatnak a valódi okokról, ezért a francia sajtó is csak találgat. Arra mutatnak rá, hogy az Interpol-főnök minden bizonnyal a belharcok áldozata lett, melyek a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt kongresszusa körül alakultak ki. Hszi Csin-ping elnök megerősítette pozícióját és a lebukott Meng Hong-vej egy olyan frakcióhoz tartozhatott, mely nem lelkesedett igazán ezért. Hszi Csin-ping immár addig marad hatalmon, ameddig csak akar. Elődei tíz év után távozásra kényszerültek. A pártkongresszus megszüntette a tízéves határidőt.

Hszi Csin-ping jól előkészítette a váltást: a belügyminisztert lecserélte. Néhány magas rangú vetélytársát börtönbe küldte korrupció miatt. Ugyanez a vád most Meng Hong-vej ellen is. Csakhogy a keményfejű kínai rendőr nem tört meg a kihallgatáson, pedig a kommunista párt ellenőrző bizottságának nyomozói nem szűkölködnek az eszközökben.

Peking haza akarta csábítani az asszonyt és a gyerekeket. Erről számolt be a francia rendőröknek Grace Meng asszony. Kínai “üzletemberek” keresték meg Franciaországban, akik felajánlották: különrepülőgépen hazaviszik a családot, hogy “segíthessenek a férjnek”! Grace Meng tapasztalt rendőrfeleség volt. Pontosan tudta, hogy ez mit jelent a kínaiak gyakorlatában: a vádlottat a családjával zsarolják! Ha nem vall, akkor az asszony és a gyerekek is bajba kerülhetnek.

Grace Meng asszony védőőrizetet és menedékjogot kért Franciaországban. A védőőrizetet egyből megkapta, de a menedékjog megadásával megvárták, amíg lezajlik Hszi Csin-ping elnök látogatása Párizsban. Bár Macron elnök óvatosan bírálta Pekinget amiatt, hogy belpolitikájában felerősödtek a rendőrállami tendenciák és nyomulása a világkereskedelemben európai érdekeket is sért, Hszi Csin-ping látogatása remekül sikerült. A Boeing gyengélkedését kihasználva az Airbus hatalmas kínai üzletet kötött. Az Élysée-palotában pedig Európa-Kína minicsúcsot tartottak, melyen jelen volt Macron elnökön és Hszi Csin-ping államfőn kívül Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, a Brüsszeli Bizottság elnöke is.

Hszi Csin-ping elnök sikeres európai körútját követően nem sokkal a kínaiak bejelentették: korrupció miatt vádat emeltek az Interpol első kínai vezetője ellen. Akit közben arra kényszerítettek, hogy mondjon le a tisztségéről. Az Interpol nem nagyon akadékoskodott, bár voltak, akik kételkedtek a lemondó nyilatkozat hitelességében, de a diplomácia felülírta a jogi érvelést. Gyorsan meg is választották Meng Hong-vej utódát, aki át is vette a helyét Lyonban az Interpol főhadiszállásán.

Szerdán pedig megérkezett az AFP gyorshíre: Grace Meng asszony menedékjogot kapott és ezt a kínaiak azonnal kritizálni is kezdték. A párizsi Le Figaro kérdésére Grace Meng asszony ügyvédje megerősítette: megkapták a menedékjogot a család tagjai, vagyis maradhatnak Franciaországban. Ez súlyosbíthatja a férj ítéletét Kínában, hiszen ottani felfogás szerint ha valakit hazarendelnek, akkor mindenképp vissza kell térnie Kínába! De hát valószínűleg az Interpol leváltott főnöke előre megállapodott feleségével arról, hogy mi a teendő vészhelyzetben. Ezért a vészhelyzet jelét küldte el nejének a pekingi repülőtérről az Interpol első kínai vezetője, mielőtt a nyomozók elkísérték volna oda, ahonnan csak nagy sokára van visszatérés a Mennyei Birodalomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez