Már nem tabu a katolikus papok gyermekeinek sorsa

Kinyílt egy ajtó, már nem a megtagadás, hanem a befogadás kezdi jellemezni az egyházat – nyilatkozta a párizsi Le Monde-nak a Csend gyermekeinek elnök asszonya, miután találkozott a püspöki kar főtitkárával Párizsban. A Csend gyermekei az a szervezet, melyben a katolikus papok gyermekei gyűltek össze, hogy különleges helyzetükre megoldást keressenek.

A 67 éves Anne-Marie Jarzac egy pap és egy apáca lánya. Régóta várta a percet amikor az egyház képviselője hivatalosan kinyitja az ajtót előttük. Most hárman a szervezet vezetői közül találkozhattak Olivier Ribadeau-Dumas-val, a püspöki kar főtitkárával. “Szívélyes és építő jellegű volt a találkozás”. A püspöki kar főtitkára azt javasolta, hogy a szervezet vegye fel a kapcsolatot azokkal az érsekekkel és püspökökkel, akik a neveléssel foglalkoznak az egyházon belül és kívül.

Most először fordult elő Franciaországban, hogy a katolikus egyház hivatalosan is elismerte ezt a problémát, mely évszázadokon keresztül tabunak számított mindenütt a keresztény világban. Bár köztudott volt, hogy sok pap megszegi a tilalmat, de erről hivatalosan sosem vett tudomást az egyház. Még akkor sem, amikor VI. Sándor pápa kilenc gyermekkel dicsekedett a Vatikánban.

Ferenc pápa megpróbálja enyhíteni az évszázados tilalmakat az egyházban, ahol nagy az ellenállás ezzel kapcsolatban. A francia katolikus egyház a haladók közé tartozik Európában. De még így is csak most, 2019-ben került először sor arra, hogy a katolikus papok gyermekeit hivatalosan fogadta a püspöki konferencia főtitkára Párizsban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez