Kína Amerikának: ne menjetek túlságosan messzire!

Vang Ji külügyminiszter felhívta Mike Pompeót a hétvégén, hogy tudassa vele: betelt a pohár! A kínai diplomácia vezetője utalt az elmúlt napok brutális szankcióira: a büntetővámok kiterjesztésére újabb 200 milliárd dolláros kínai exportra, a Huawei-tilalomra a Fehér Házban és a Google-nál.

A Huawei vezére, Zsen Cseng-fej a Nikkei Asian Review-nak elmondta: alaptalanok az amerikaiak vádjai. De a Huawei számított washingtoni retorziókra. Bespájzoltak. 6-12 hónapig kitarthatunk – nyilatkozták a Huawei főnökei, akik tavaly 70 milliárd dollár értékben szereztek be chipeket és egyéb fontos alkatrészeket külföldön – ebből “csak” 11 milliárd dollár az USA import.

Hightech hidegháború 

Pekingi megítélés szerint az USA hightech hidegháborút kezdett, mert félti vezető pozícióját. A kínaiak viszont arra utalnak, hogy Európa nem követi a hightech háborúban Trumpot. Macron francia elnök megerősítette: nem teszik tilalmi listára a Huaweit!

A jüan leértékelése lehet a csodafegyver?

Hét jüan felé csúszik a dollár árfolyama, mely pénteken lépte át a 6,9-et. A New York-i Bloomberg arra hívja fel a figyelmet, hogy Hszi Csin-ping elnök ugyan a leértékelés ellen nyilatkozott, de a jüan májusban 3%-ot veszített az értékéből! És még nincs vége a hónapnak. A sok rossz hír a leértékelés felé löki a jüant. A központi bank Pekingben ugyan próbálja fékezni a folyamatot, de csodákat nem tehet.

A héják Washingtonban új érvet kapnak: lám, a kínaiak így akarják kivédeni Trump szankcióit! Kétségtelen tény, hogy a kínaiak exportja erősödhet attól, ha a jüan veszít az értékéből a dollárhoz képest. De ott a hatalmas kínai piac, ahol a leértékelés olyan folyamatokat indíthat el, melyeket a központi bank sem lesz képes kordában tartani.

Liu Ho miniszterelnök-helyettes, aki nemrég jött vissza Washingtonból, ahol eredménytelen tárgyalásokat folytatott, az idén a hazai pénzügyi reformmal kellett volna, hogy foglalkozzon. A hazai hitelpiramisok ugyanis rendkívül ingatagok. De hát jött Trump és a kereskedelmi háború. Így a Harvard egyetemen doktorált főmandarin a kereskedelmi háborúban lett a kínaiak főtárgyalója. Csakhogy amerikai partnere, Robert Lightizer – Trump elnökhöz hasonlóan – azzal vádolja Pekinget, hogy tudatosan hagyja leértékelődni a jüant, hogy ezzel enyhítse az amerikai szankciók hatását.

Mi lesz a világ legnagyobb valutatartalékával?

Ezt a jogos kérdést teszi fel a New York-i Bloomberg. Arra utalva, hogy Kínának több mint 3 ezer milliárd dolláros valutatartaléka van! Ennek igen jelentős része washingtoni kincstárjegyekben. Mihez kezd ezzel Peking? Védelmezi a jüan árfolyamát? Vagy fegyverként használja azt a mindinkább elmérgesedő kereskedelmi háborúban az Egyesült Államokkal szemben?

A pekingi China Daily szerint a hosszútávú együttműködés fontosságára hívta fel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmét Vang Ji, a kínai diplomácia vezetője, amikor telefonon beszélgettek. Rövid távon kereskedelmi háborúzunk, hosszú távon együttműködünk? Az egész világ aggodalommal figyeli a két óriás párharcát, melynek következményei mindenkire kihatnak. Trumpnak hamarosan döntenie kell, mert jövőre választások lesznek Amerikában. Bár az ellenzéki demokraták többsége is támogatja a szankciókat Kínával szemben, ha ez visszaeséshez vezet az Egyesült Államokban, füstbe mehet Trump terve, hogy nyolc évet töltsön a Fehér Házban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez