Sport és korrupció: mennyiért szerezte meg Katar a jövő évi atlétikai vébét?

Miért kapott két részletben az Atlétikai Világszövetség akkori elnökének fia 3,5 millió dollárt azokban az időkben, amikor a 2020-as atlétikai világbajnokság helyszínéről döntöttek? A csinos összeget Szenegálba utalta egy katari médiacég, melynek élén az emír bizalmasa, a Paris Saint Germain futballklub főnöke, Nasszer al-Kelaifi áll.

Ő volt az, aki elintézte hazájának a 2022-es futball világbajnokságot, miután Sarkozy akkori francia elnöknek megígérte: megmenti kedvenc csapatát, a Paris Saint Germaint. A francia Fradi rengeteg pénzhez jutott, a katari emír pedig megkapta a futball-világbajnokságot. Eziránt is tudakozódik a pénzügyi ügyészség /PNF/ Párizsban, hiszen az ügynek igen komoly francia háttere van. Ebbe bukott bele Michel Platini, az UEFA egykori elnöke.

De most egy másik ügy kapott prioritást a pénzügyi ügyészségen Franciaországban. Mégpedig az, hogy Katar nemcsak a futball-világbajnokságot, de a jövő évi atlétikai világbajnokságot is pénzért vásárolta meg! Három kulcsembert gyanúsít aktív, illetve passzív korrupcióval a párizsi pénzügyi ügyészség – számol be a közszolgálati RFI. Az egyik Juszef al-beidli, aki Katarban médiacsászár, a BeIn vezérigazgatója. Persze nem ő az igazi császár, hanem Nasszer al-Kelaifi, aki az emír bizalmasa és a médiabirodalom valódi ura. De a 3,5 millió dolláros  átutalásokat a vezérigazgató, Juszef al-Obeidli írta alá.

Kinek ment a pénz? Egy szenegáli sportcég tulajdonosának, bizonyos Papa Massata Diacknak. Aki nem volt más, mint az Atlétikai Világszövetség főnökének, Lamine Diacknak a fia! Aki szépen keresztül is vitte, hogy Katar megkapja az atlétikai világbajnokságot, bár az emirátus sikerei ezen a téren nem voltak különösen szembetűnőek. Pénze viszont volt az emírnek és jó tanácsadói megsúgták neki: kit is kell megvesztegetni.

Lamine Diack és a két fia egész maffiát üzemeltettek. Ezt a párizsi Le Monde és a londoni Guardian már évekkel ezelőtt megírta. Ezért az egykori távolugró bajnok nem is jelöltette magát újra az Atlétikai Világszövetség élére. Így is volt ideje megszedni magát: 1999 és 2015 között állt a szövetség élén. Sok buliban benne volt, de a legnevezetesebb a riói olimpia ügye. Egy brazil üzletember 2009-ben, amikor az olimpia odaítéléséről döntöttek, 2 millió dollárt utalt át Papa Massata Diacknak Szenegálba. Lamine Diack, aki tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, rá is beszélte az afrikaiak jó részét: szavazzanak Rio de Janieróra!

Erre is kíváncsiak most Párizsban a pénzügyi ügyészségen, de elsősorban azt szeretnék tudni, hogy a katariak miért kötöttek 32 millió dolláros szerződést Lamine Diack fiával úgy, hogy ha Katar nem kapja meg az atlétikai világbajnokságot, Papa Massata Diack akkoris jogosult a pénzre! Ebből a 32 millió dolláros keretből utaltak ki 3,5 milliót a nagy atlétikai főnök törekvő fiának Szenegálba.

A párizsi vizsgálat jól halad – hangsúlyozza az RFI, de aligha valószínű, hogy Katar igazán lelepleződne. Az emirátus ügyvédei most is azzal védekeznek Párizsban, hogy nálunk ez így szokás! A futball-világbajnokság ügyében is kiderült a korrupció, de csak Platini bukott bele. Itt is elítélhetik a Diack sportmaffiát, de a katari emír személye szent és sérthetetlen, mert a pénzére igényt tartanak mindenütt a világon – a sportban és azon kívül is.

Fotó: Lamine Diack középütt / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez