Trump: büntetővám Mexikónak a migránsok miatt

Az Egyesült Államok 5%-os büntetővámot vet ki minden mexikói importra június 10-től – közölte Trump elnök Twitteren. Döntését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok déli határán egyre-másra állítják meg az illegális bevándorlókat.

Trump kerítést akar építeni a határ egész hosszában, de ehhez a washingtoni kongresszus nem akar hozzájárulni, mert túlságosan sokba kerülne. Trump még azt is közölte: ha Mexikó nem talál megoldást a migránsproblémára, akkor 25%-ra is emelkedhet a büntetővám októberben.

Trump már gőzerővel készül a választási kampányára. Ezért folytatja elszántan “háborúját” Kína és Mexikó ellen. 2016-ban ezt a két államot jelölte meg, mint az USA problémáinak legfőbb okozóját. A nagy amerikai cégek ugyanis sok vállalatukat Mexikóban és Kínában építették fel, hogy kihasználják az olcsóbb helyi munkaerőt.

Mexikóban sokkolta a közvéleményt Trump bejelentett intézkedése, mert annak súlyos gazdasági következményei lehetnek az amúgy is nehéz  helyzetben levő országban. Mexikó elnöke dialógust javasolt Trump elnöknek. A külügy főosztályvezetője közölte Mexikóvárosban, hogy a döntésnek katasztrofális következményei lehetnek az ország gazdaságára. A tokiói tőzsdén ugyanis máris csökkent azoknak a japán óriásoknak a részvényértéke, melyek nagy gyárakat építettek Mexikóban, hogy onnan exportáljanak az USA-ba.

A sors iróniája, hogy most indul annak az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezetnek a parlamenti vitája, melyet Trump emberei dolgoztak ki. A korábbi észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt Trump felrúgta, de újat hoztak létre helyette, melyről maga az USA elnöke mondta: sokkal jobb, mint a régi! Kérdés, hogy ezt ezek után hogy látja majd a mexikói és a kanadai parlament.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez