Így ünnepelték a karácsonyt Iránban

Hiába teszik ki a keresztények Irán lakosságának alig 1 százalékát, mégis megtartják a karácsonyt. Ráadásul egyre több muszlim is díszít karácsonyfát, ajándékozza meg szeretteit és rendez ünnepi vacsorát.

December végén nem számít ritkaságnak, hogy Teheránban és annak környékén vörös, zöld és aranyszínű ajándékokkal és díszekkel teleaggatott fákkal találkozik az ember. Ezenfelül még fából és egyéb anyagokból készült betlehemet is állítanak, Szűz Máriával, Szent Józseffel és a kis Jézussal. A teheráni bazárokban és a bevásárlóközpontok mellett pedig fenyőfát is lehet venni. A két méter magas karácsonyfák több mint ezer dollárba kerülnek, de az átlagos magasságúak alig száz dollárba, s Kínában gyártott műanyag fákat is lehet kapni. Továbbá vannak még külön árusok, akiknél karácsonyi díszek kaphatóak.

Lényegében ugyanúgy ünnepeljük a karácsonyt, mint a többi keresztény a világon: a szeretteink körében és megajándékozzuk egymást, miközben ünnepi vacsorát rendezünk” – nyilatkozta az al-Monitornak az egyik iráni keresztény, Shermin. A becslések szerint 120 000 iráni keresztény él a perzsa országban, akik főleg Örményországból származnak, de vannak római katolikusok, evangélikusok, ortodoxok és asszírok is. Teheránban van a legnagyobb keresztény közösség, amely körülbelül 50 000 főt számlál. Ezenfelül, akárcsak a zsidók, hivatalos vallási kisebbségként vannak elismerve, szabadon gyakorolhatják a vallásukat és van képviseletük a parlamentben is.

“Tudom mit mondanak Iránra, hogy mennyire szélsőséges iszlamista ország a maga teokratikus vezetésével. Ellenben egyike azon kevés muszlim országnak, ahol ünnepelhetjük a karácsonyt, sőt egyre több iráni muszlim vette át a szokásainkat” –

jelentett ki Rafi Moradians, egy örmény katolikus az iráni fővárosban. A hatóságok nem ellenőrzik őket, keresztény istentiszteleteken vehetnek részt és karácsonyi bulikat szervezhetnek. Ráadásul a karácsony megünneplése mára nem maradt meg a keresztény negyedekben,  a perzsa állam több nagyobb városában, mint Esfahan, Shiraz és Tabrizban is látni gyertyákat, világítótesteket, sőt télapó figurát az ablakokban. Leginkább a fiatal irániaiak a hívei ennek a karácsonyi őrületnek.

Annyira jólesik, amikor feldíszíthetek egy karácsonyfát. Számomra ez olyan, mintha mi, irániak azt mondanánk a világnak: ugyanazokat ünnepeljük és tesszük, mint mindenki más” – mesélte egy művészeti egyetemen tanuló iráni muszlim. A konzervatív hírügynökségek – például a Tasim – szintén karácsonyi videókat és képeket tett közzé, miközben évekkel ezelőtt ezen az oldalon voltak leginkább az ünnepek ellen és bírálták azokat az iráni lakosokat, akik “más vallás hóbortjának hódoltak”.

A legérdekesebb, hogy maga az iráni vezetés, vagy legalábbis a mérsékelt Hasszán Roháni kormánya, is pozitívan áll hozzá a karácsonyhoz. Habár nem váltott ki nagy figyelmet, de az iráni elnök karácsonyi üzenetet küldött nemcsak Irán keresztény lakosainak, hanem Ferenc pápának is a Vatikánba. “Jézus Krisztus, a béke és a szeretet prófétája, legyen veletek ezen a napon. Boldog karácsonyt, legfőképp a keresztényeknek” – írta ki a Twitterére Roháni.
Ennél sokkal meglepőbb volt, hogy az ultrakonzervatívnak tartott Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei is kifejezte jókívánságait december 25-én,habár igaz, ez az üzenet sem mehetett ki némi Izrael-ellenes él nélkül “Itt az ideje, hogy minden muszlim, keresztény és zsidó közösen ünnepelje ezt a napot, mégpedig úgy, hogy fellázadjon Izrael bűnei ellen.”

A képek forrása: Europress/AFP

(Visited 88 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez