Korrupcióval vádolja a főügyész Szudán bukott diktátorát

Erős fegyveres kíséret szállította a börtönből az ügyészségre Omar al Basirt, akit április 11-én buktatott meg a hadsereg Szudánban. A bukott diktátor most először jelent meg a világ előtt.

Fehér turbánjával azt kívánta hangsúlyozni, hogy ártatlannak tartja magát. A főügyész elmondta, hogy a korrupció a fő vádpont, de ezenkívül sok más vizsgálat is folyik az exdiktátor ellen. A többi között felelnie kell azoknak a tüntetőknek a haláláért, akiket az ő parancsára öltek meg Kartúmban, ahol a nép óriási tüntetéseken kényszerítette ki a diktátor távozását.

Omar al Basirt a hágai nemzetközi bíróság is régóta keresi, mert a polgárháborúban mintegy 300 ezer civil haláláért terhelte őt felelősség Dárfúr környékén. A diktátor emiatt nemigen mert utazgatni külföldön, mert a hágai nemzetközi bíróság elfogató parancsa elvben mindenütt érvényes.

Szudánban a hadsereg nem akarja kiadni a kezéből a hatalmat. Ezért szívesen bűnbakot csinálnak a bukott diktátorból, miközben a tüntetők továbbra is a rendszer megváltoztatását követelik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez