A kínaiak vízre tették az első okos olajszállítót – videó

300 méter hosszú a tankhajó, mely 308 ezer tonna olajat képes szállítani – jelentették be büszkén Észak-Kínában, Talien kikötőjében.

Az okostanker gazdaságosabb és biztonságosabb az eddigi óriás olajszállító hajóknál, melyek elég gyakran válnak emberi hiba áldozatává. A számítógépek által vezérelt hajó csatlakozik Kína hatalmas kereskedelmi flottájához.

Kína a világ legnagyobb olajimportőre. Ráadásul olajigényét jelentős részben a Közel-Keletről elégíti ki, márpedig arrafelé bőségesen akadnak akadályok a hajózásban. Irán az egyik fő olajszállítója Kínának és az Egyesült Államok Pekinget mentesítette a szankciók alól. Ez azt jelenti, hogy tovább folytatódhat az iráni olajszállítás Kínába, annak ellenére , hogy az USA és Irán között csaknem háborús feszültség áll fenn. Az okos olajszállító tehát éles helyzetben tesztelheti magát.

A kínaiak az élre akarnak törni az informatikában: ezt mutatja a Huawei G5 technológiája és most az okos olajszállító , amely első a maga műfajában a világon. Amerikát aggasztja a kínaiak előretörése ezen a téren. Ezzel is magyarázható az a kereskedelmi háború, mely szembeállítja egymással a világ két leghatalmasabb országát.

Fotó: Reuters

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez